Wykonanie
Kryzys ekonomiczny odbija się już prawie na wszystkich i na wszystkim, a ostatnio chyba również na pizzeriach. Otóż jestem bardzo wymagająca w stosunku do pizzy. Musi być smaczna, niespalona, nie na wpół surowa, niesłodka*. Musi
mieć dużo dodatków. Niekoniecznie w sensie różnorodności, ale na pewno ilości. Było kilka miejsc, o których myślałam, że tam zawsze, zjem dobrą pizzę. Tsa..... Od jakiegoś czasu gdzie nie zajdę, to niby wszystko ok, ale dodatków jak na lekarstwo. I dostaję taki
drożdżowy placek, z kawałkiem smętnej
papryki i gratisową
oliwką. Tak też postanowiłam sama zrobić pizzę z dużą ilością dodatków. Nazwałam ją blue vegetariana bo dodałam do niej
niebieski ser pleśniowy i same warzywa.Co do
spodu. Kilka lat temu krążył gdzieś w internecie pdf o nazwie: "67 przepisów Pizza Hut&KFC". Przypomniałam sobie, że ją mam i to właśnie na jej podstawie przygotowałam cienki spód do pizzy.PS. Czy wspominałam już, że kamień, na którym zawszę piekę pizzę, to fragment starego nagrobka?PS.2 *niesłodkość pizzy to wcale nie jest wydumane wymaganie blogerki-wariatki. Kilka lat temu zdarzyło mi się zamówić "pikantną" pizzę, w której wszystko, łącznie z
cebulą okazało się być słodkie. Pierwszy i ostatni raz w życiu zostawiłam na talerzu z pół pizzy. Ja nie robię takich rzeczy!

Składniki:(wyszły mi z nich 3 pizze wielkości ok. 18x27cm.) na spód:- 400 g.- 40 g.
drożdży- 6-7 łyżek
oliwy z oliwek-
woda- pół łyżeczki
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia-
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
tymianek na wierzch:-
sos pomidorowy-
papryka czerwona-
papryka zielona-
oliwki-
niebieski ser pleśniowy (ja użyłam
sera typu "Lazur")-
mozzarella-
pomidory-
cebulaPrzygotowanie:Zaczynamy od zrobienia ciasta.
Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z 3 łyżkami
wody, połową łyżeczki
cukru i szczyptą
soli. Dodajemy 3 łyżki
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z
proszkiem do pieczenia, szczyptą
pieprzu,
solą i
ziołami. Robimy wgłębienie i wlewamy
oliwę z oliwek, 1/4 szklanki
wody i mieszamy łyżką. Dodajemy wyrośnięty zaczyn
drożdżowy. Zagniatamy dokładnie ciasto, aby stało się jednolite.Formujemy 2-3 kule i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (3mm.) i nakłuwamy widelcem.Kamień do pieczenia pizzy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i nagrzewamy przez pół godziny. Następnie w ciągu 10 minut stopniowo zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podgrzewamy ja w takiej temperaturze kolejne 15 minut.Spód pizzy smarujemy
sosem pomidorowym i w dowolny sposób układamy na nim składniki. Pizzę przekładamy do piekarnika na rozgrzany kamień i pieczemy ok 15-20 minut.Smacznego!