ßßß Cookit - przepis na Pizza blue vegetariana na cienkim spodzie jak z Pizza Hut

Pizza blue vegetariana na cienkim spodzie jak z Pizza Hut

nazwa

Wykonanie

Kryzys ekonomiczny odbija się już prawie na wszystkich i na wszystkim, a ostatnio chyba również na pizzeriach. Otóż jestem bardzo wymagająca w stosunku do pizzy. Musi być smaczna, niespalona, nie na wpół surowa, niesłodka*. Musi mieć dużo dodatków. Niekoniecznie w sensie różnorodności, ale na pewno ilości. Było kilka miejsc, o których myślałam, że tam zawsze, zjem dobrą pizzę. Tsa..... Od jakiegoś czasu gdzie nie zajdę, to niby wszystko ok, ale dodatków jak na lekarstwo. I dostaję taki drożdżowy placek, z kawałkiem smętnej papryki i gratisową oliwką. Tak też postanowiłam sama zrobić pizzę z dużą ilością dodatków. Nazwałam ją blue vegetariana bo dodałam do niej niebieski ser pleśniowy i same warzywa.
Co do spodu. Kilka lat temu krążył gdzieś w internecie pdf o nazwie: "67 przepisów Pizza Hut&KFC". Przypomniałam sobie, że ją mam i to właśnie na jej podstawie przygotowałam cienki spód do pizzy.
PS. Czy wspominałam już, że kamień, na którym zawszę piekę pizzę, to fragment starego nagrobka?
PS.2 *niesłodkość pizzy to wcale nie jest wydumane wymaganie blogerki-wariatki. Kilka lat temu zdarzyło mi się zamówić "pikantną" pizzę, w której wszystko, łącznie z cebulą okazało się być słodkie. Pierwszy i ostatni raz w życiu zostawiłam na talerzu z pół pizzy. Ja nie robię takich rzeczy!
Składniki:
(wyszły mi z nich 3 pizze wielkości ok. 18x27cm.) na spód:
- 400 g.
- 40 g. drożdży
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- woda
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek na wierzch:
- sos pomidorowy
- papryka czerwona
- papryka zielona
- oliwki
- niebieski ser pleśniowy (ja użyłam sera typu "Lazur")
- mozzarella
- pomidory
- cebula
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z 3 łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą pieprzu, solą i ziołami. Robimy wgłębienie i wlewamy oliwę z oliwek, 1/4 szklanki wody i mieszamy łyżką. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy dokładnie ciasto, aby stało się jednolite.
Formujemy 2-3 kule i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (3mm.) i nakłuwamy widelcem.
Kamień do pieczenia pizzy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i nagrzewamy przez pół godziny. Następnie w ciągu 10 minut stopniowo zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podgrzewamy ja w takiej temperaturze kolejne 15 minut.
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym i w dowolny sposób układamy na nim składniki. Pizzę przekładamy do piekarnika na rozgrzany kamień i pieczemy ok 15-20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/pizza-blue-vegetariana-na-cienkim.html