Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Batonik ze
śliwkamiKopytka ze
szczypiorkiem »Jesień nasza polska złota jesień . Naznosiłam do domu
kasztany i liście :)Do tego upiekłam
cytrynowe ciacho . Udekorowałam je
śmietana i kandyzowanymi
wiśniami :)Mam spor
maki od Młyn Kopytowa więc robie smakołykiSkładniki:1 szklanka
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 gram
maki ziemniaczanej3
jajacukier puder szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki200 gram
margarynysok z jednej
cytrynyDodatkowo:
śmietana 30% 300 ml
cukier 2 łyżki
wiśnie kandyzowane z 15 sztukMiksujemy
jaja z
cukrem pudrem na puch - masa robi się prawie biała - wtedy wiemy , że już jest gotowa.Przesiewamy
mąkę pszenna i
mąkę ziemniaczana rzem z
proszkiem do pieczenia.Rozpuszczamy
margarynę i na przemian z
mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach.W tym samym czasie wyciskamy sok z jednej
cytryny i dodajemy do ciasta.Formę smarujemy
margaryna i obsypujemy
mąką albo
bułka tarta jak to woli.Wlewamy masę do formy i pieczemy 55 minut w 170 stopniach.Ubijamy
ŚMIETANĘ 30% DODAJEMY DO NIEJ
ŚMIETAN FIKS JEDEN I
CUKIER .KŁADZIEMY NA OSTUDZONE CIASTO DEKORUJEMY
WIŚNIAMI KANDYZOWANYMI I DO LODÓWKI NA GODZINKĘ PODAJEMY SCHŁODZONE WTEDY
ŚMIETANA JEST PYSZNIEJSZA :)
środa, 08 października 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter