ßßß Cookit - przepis na Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami

Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Praliny kokosowe
Sernik o smaku bananów z ... »
Lazania (org. Lasagne) to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie w stylu włoskim przygotowywane na bazie tego makaronu. Przygotowałam danie Włoskie , akurat mamy taką porę gdzie się chce tych warzyw trochę zjeść . Pod postacią lazanii smakują wymienicie .
Kochani biorę udział w konkursie i będzie mi miło jak oddacie na te właśnie danie głosik swój cenny .Głosowanie nastąpi 19.11.14 r. do dnia 07.12.14 r. Będę miała specjalny link do niego :)
Podam go potem na profilu i kto będzie chciał to zagłosuje . Niespodzianka i dla was firma przewidziała nagrody także dla osób, które będą głosowały. Macie szanse na nagrodę .
Gorąca Lazania o lekko pikantnym smaku i rozpływającym parmezanem to coś wyjątkowego i oryginalnego. Poznajcie mój smakołyk.
Propozycja dla 4 osób
2 opakowania warzyw na patelnie (firmy Iglotex)
oliwa z oliwek do smażenia
białe wino 100 ml
czosnek 2 ząbki ( sprasowane )
2 łyżki octu balsamicznego
Sos do lazanii :
50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka 2%
sól
pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
ser gouda 4 plastry
parmezan starty 150 g
Sos do lazanii:
Rozpuszczamy masło.
Wsypujemy make i mieszamy do zespolenia.
Wlewamy mleko stopniowo 500 ml i mieszamy .
Dodajemy sól , pieprz mielony biały i 2 łyki koncentratu oraz gałkę muszkatołową .
Mieszamy powstaje sos o fajnym lekko pikantnym smaku.
Smażymy warzywa na patelni na oliwie z oliwek .
Dodajemy białe wino i 2 ząbki czosnku i ocet balsamiczny , dusimy koło 20 minut.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.
Kładziemy na spód 3 plastry makaronu lazania .
Wykładamy warzywa z patelni
Kładziemy 2 plastry makaronu .
Polewamy sosem( dosyć sporo aby zakryło makaron) .
Kładziemy 3 plastry sera gouda na to warzywa z patelni .
Na koniec kładziemy makaron polewamy sosem i do pieca na 30 minut w 170 stopniach zapiekamy.
Wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem , który nam się rozpuści .
poniedziałek, 17 listopada 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/11/Wloska-specjalnosc-czyli-Lasagne-z-warzywami.html