Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zawijańce z ciasta ...
Galaretka owocowo śmietanowa »Nie ma to jak sushi . Kiedy sama przygotujesz zostaniesz doceniona.Dostałam od ffstore Czarny
sezam do sushi sałatek,
mięs,warzyw i deserów i postanowiłam z nim zrobić
Maki ze
szpinakiem :) . Zadowolona jestem bo pierwszy raz użyłam
sezamu w ogóle do czegokolwiek i zasmakował mi .Ziarna czarnego
sezamu charakteryzują się lekko
orzechowym smakiem, mocniejszym niż
sezam biały Wykorzystywane są w Japonii nie tylko w kuchni, lecz także jako środek lecznicy, posiadający wiele cennych właściwości
Maki ze
szpinakiemryż do sushi krótko ziarnisty, klejący się
ocet ryżowycukier i
sólmatę
bambusową do rolowaniaostry nóż bez ząbków
nori - prasowane algiwasabi - zielony, bardzo ostry
chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszkumarynowany
imbir, pocięty w cienkie plasterki
sos sojowypałeczkiŚrodek:
szpinak liściasty 300 gram
pomidory suszone z
czosnkiem i
bazyliąsól morska do smaku1 .
Ryż opłukałam pod bieżącą2. Po wypłukaniu zostawiłam
ryż w wodzie na 30 minut.3. Nalewamy
wody w proporcji mniej więcej 1:1 (
ryż:
woda).4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej
wody.5.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.Sos do
ryżu.Na 0,5 kg
ryżu potrzebujemy 7 łyżek
octu ryżowego, 3-4 łyżki
cukru, szczyptę
soli (ilości na 0,5 kg
ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego
ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy
ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Szpinak:
Szpinak wkładam na patelnię , podlewam
woda i przez 20 minut go odmrażam.Dodaje łyżkę
oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami
suszonymi pomidorami z
czosnkiem i
bazylią , dodaję
sól do smaku .Zostawiam do ostudzenia.WYKONANIE:Matę
bambusową rozkładamy .Nakrywamy ją folią spożywczą.Nakładam
ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada .lekko dociskam
ryż do folii i miejscami smaruje wasabi .Kładę
nori .Na
nori kładę
rzędem usmażony
szpinak.Zwijam, pomagam sobie matą
bambusową.Kroje w 1-2 centymetrowe krążki .Posypuje
sezamem czarnym .Podaje z
sosem sojowym.




piątek, 14 marca 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter