ßßß Cookit - przepis na Maki ze szpinakiem

Maki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zawijańce z ciasta ...
Galaretka owocowo śmietanowa »
Nie ma to jak sushi . Kiedy sama przygotujesz zostaniesz doceniona.
Dostałam od ffstore Czarny sezam do sushi sałatek, mięs,warzyw i deserów i postanowiłam z nim zrobić Maki ze szpinakiem :) . Zadowolona jestem bo pierwszy raz użyłam sezamu w ogóle do czegokolwiek i zasmakował mi .
Ziarna czarnego sezamu charakteryzują się lekko orzechowym smakiem, mocniejszym niż sezam biały Wykorzystywane są w Japonii nie tylko w kuchni, lecz także jako środek lecznicy, posiadający wiele cennych właściwości
Maki ze szpinakiem
ryż do sushi krótko ziarnisty, klejący się
ocet ryżowy
cukier i sól
matę bambusową do rolowania
ostry nóż bez ząbków
nori - prasowane algi
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
sos sojowy
pałeczki
Środek:
szpinak liściasty 300 gram
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
sól morska do smaku
1 . Ryż opłukałam pod bieżącą
2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut.
3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda).
4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody.
5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Szpinak:
Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam.
Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku .
Zostawiam do ostudzenia.
WYKONANIE:
Matę bambusową rozkładamy .
Nakrywamy ją folią spożywczą.
Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada .
lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi .
Kładę nori .
Na nori kładę rzędem usmażony szpinak.
Zwijam, pomagam sobie matą bambusową.
Kroje w 1-2 centymetrowe krążki .
Posypuje sezamem czarnym .
Podaje z sosem sojowym.
piątek, 14 marca 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/03/Maki-ze-szpinakiem.html