Wykonanie
Za każdym razem kiedy przygotowuje sushi w domu, staram się próbować nowe kombinacje. W jednej z restauracji widziałam wykorzystanie gravlaxu, czyli marynowanego przez kilka dni w
soli i ziołach
łososia. Wprawdzie w tamtym wykonaniu rolki obtaczane są nim na zewnątrz, w formie cienkich płatów, okrywających sushi, ale ja pozwoliłam sobie na małą zmianę i
ukryłam rybę wewnątrz rolki. Bez dodatków, tylko
ryba :). Gravlax nie koniecznie możne być dostępny w sklepach, dlatego warto go przygotować w domu. Jeśli jednak nie macie na to czasu, polecam
wędzonego łososia, lub po prostu surowy kawałek
ryby. Tak też będzie smacznie. :)Składniki:
Ryż:200 g
ryżu do sushi300 ml
wody1 liść kombu3 łyżki
octu ryżowego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżka
wina mirinPozostałe:2 płaty
norikilka długich płatów gravlaxu (lub surowego
łososia lub
wędzonego łososia)czarny
sezamwasabimarynowany
imbirsos sojowyPrzygotowanie:
Ryż zalać
wodą (nie z przepisu) i odstawić na godzinę. Następnie
wodę wylać i delikatnie kilkakrotnie przepłukać aż
woda nie będzie mętna.
Wodę wylać i wlać 300 ml czystej
wody. Na wierzchu położyć liść kombu. Przykryć szczelnie i ugotować bez unoszenia pokrywki (gotowanie jest dowolne, można użyć specjalnej maszyny, mikrofali lub postawić
ryż na palniku - około 15 minut od zawrzenia na małym ogniu). Odstawić na 10 minut nie otwierając pokrywki. Odrzucić
glon kombu.W międzyczasie przygotować marynatę. Mirin,
ocet,
sól i
cukier umieścić w szklance/rondelku i podgrzać w mikrofali lub na palniku (nie doprowadzić do wrzenia) aż do rozpuszczenia.Do gotowego, wciąż gorącego
ryżu wlać marynatę i delikatnie mieszać aż do jej wchłonięcia. Pozostawić pod mokrą ściereczką aż do całkowitego ostygnięcia.
Bambusową matę owinąć folią spożywczą. Na płat
nori wyłożyć część
ryżu, zostawiając centymetr na końcu. Odwrócić płat
ryżem do dołu, kładąc go na foli, i w miejscu pozostawionego centymetra położyć
łososia. Zwinąć rolkę mokrymi za pomocą maty. Posypać
sezamem i odstawić na kilka minut. Pokroić w cienkie plasterki.Podawać z wasabi,
imbirem i
sosem sojowym.