Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Jabłecznik z dodatkiem
kokosuCiasto
jogurtowe- bez użycia ... »Uwielbiam sushi , niekoniecznie z surową
rybą , robię je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Na dzisiaj przygotowałam z
ogórkiem zielonym .trudność: łatweczas: powyżej 60 minilość porcji: 25
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
ogórek świeży 2 szt.
ocet ryżowy 4 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczkamatę
bambusową do rolowaniaostry nóż
norii - prasowane algi 6 sztuk.wasabi - zielony, bardzo ostry
chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczyptapałeczkiSos do
ryżu:
ocet ryżowy 4 łyżki1 łyżka
cukrułyżeczka
soliRyż wypłukałam pod bieżącą
wodą , robiłam tak pięć
razy , aż
woda stała się przejrzysta. Gotowałam
ryż na małym ogniu .Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby
ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do
spodu garnka .
Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa:Do garnka wlałam
ocet ryżowy , wsypałam
cukier i
sól podgrzewałam do rozpuszczenia .Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony
ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .Przygotowanie sushi:Przygotowujemy matę
bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła .Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt.Kładziemy na arkusz
ryż zaczynając od środka, na środku
ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią .
Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi .Łapiemy brzeg
norii wraz z matą
bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi
norii skrapiamy
wodą żeby się z kleiło .Pokroiłam je na 1 . 5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodzi .Podajemy z
sosem sojowym .
czwartek, 18 września 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter