ßßß Cookit - przepis na Sushi z ogórkiem zielonym

Sushi z ogórkiem zielonym

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Jabłecznik z dodatkiem kokosu
Ciasto jogurtowe- bez użycia ... »
Uwielbiam sushi , niekoniecznie z surową rybą , robię je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Na dzisiaj przygotowałam z ogórkiem zielonym .
trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
ogórek świeży 2 szt.
ocet ryżowy 4 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
matę bambusową do rolowania
ostry nóż
norii - prasowane algi 6 sztuk.
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
pałeczki
Sos do ryżu:
ocet ryżowy 4 łyżki
1 łyżka cukru
łyżeczka soli
Ryż wypłukałam pod bieżącą wodą , robiłam tak pięć razy , aż woda stała się przejrzysta. Gotowałam ryż na małym ogniu .
Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do spodu garnka .
Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa:
Do garnka wlałam ocet ryżowy , wsypałam cukier i sól podgrzewałam do rozpuszczenia .
Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .
Przygotowanie sushi:
Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła .
Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt.
Kładziemy na arkusz ryż zaczynając od środka, na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią .
Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi .
Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło .
Pokroiłam je na 1 . 5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodzi .
Podajemy z sosem sojowym .
czwartek, 18 września 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/09/Sushi-z-ogorkiem-zielonym.html