Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Herbata Richmont c.dSushi ze
śliwką kwaszoną »Jakiś czas temu dostałam produkty do sushi z Kuchni Świata. Dzisiaj zademonstruje wam Sushi pierwszy raz robiłam więc nie wyszło może rewelacyjnie za to w smaku genialne.kuchnia japońska to jest co lubię :)SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
ocet ryżowy 7 łyzek
cukier 4 łyżki i
sól 1 łyżeczkamatę
bambusową do rolowaniaostry nóż
nori - prasowane algi 6 sztuk.wasabi - zielony, bardzo ostry
chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
sos sojowy ciemnypałeczki
ogórek świeży 1 sztuka
Ryż Ryż płuczemy pod bieżącą
wodą ciągle mieszając, tak długo aż
woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej
wody, na początku często mieszając.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciemPóźniej przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli
ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami
cukru i łyżeczką
soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam
ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę
bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam.
Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy
ryż na środek., robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie boje ostra na to kładziemy
ogórek- cały
ogórek myjemy przecinamy na 4 części wycinamy pestki - miąższ i tniemy na chudsze paseczki wkładamy w środek
ryżu na pastę i zawijamy. Należy złapać brzeg
nori wraz z matą
bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi
nori skrapiamy
wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,
sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
sobota, 23 czerwca 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter