ßßß Cookit - przepis na Sushi z ogórkiem świeżym

Sushi z ogórkiem świeżym

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Herbata Richmont c.d
Sushi ze śliwką kwaszoną »
Jakiś czas temu dostałam produkty do sushi z Kuchni Świata. Dzisiaj zademonstruje wam Sushi pierwszy raz robiłam więc nie wyszło może rewelacyjnie za to w smaku genialne.
kuchnia japońska to jest co lubię :)
SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
ocet ryżowy 7 łyzek
cukier 4 łyżki i sól 1 łyżeczka
matę bambusową do rolowania
ostry nóż
nori - prasowane algi 6 sztuk.
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
sos sojowy ciemny
pałeczki
ogórek świeży 1 sztuka
Ryż Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem
Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie boje ostra na to kładziemy ogórek- cały ogórek myjemy przecinamy na 4 części wycinamy pestki - miąższ i tniemy na chudsze paseczki wkładamy w środek ryżu na pastę i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
sobota, 23 czerwca 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/06/Sushi-z-ogLrkiem-Nwiecym.html