Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sushi z
ogórkiem świeżymSushi z
oliwkami i
ogórkiem »Sushi ze
śliwką kwaszoną Kuchnia Japońska dzisiaj znowu u mnie króluje już od rana w kuchni grasuje ,dzisiaj mam gości którzy pędzą skosztować pysznego Sushi .To moje początki więc mogą być i niedociągnięcia .Produkty do Sushi
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
ocet ryżowy 7 łyżek
cukier 4 łyżki i
sól 1 łyżeczkamatę
bambusową do rolowaniaostry nóż
nori - prasowane algi 6 sztuk.Kwaszone japońskie
śliwki UME 150g.
sos sojowy ciemnypałeczkiSłodki sos
Chilli (squeezy)spaghetti Fix Bolognesse- można sos wykorzystać do sushi
Ryż płuczemy pod bieżącą
wodą ciągle mieszając, tak długo aż
woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej
wody, na początku często mieszając.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciemPóźniej przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli
ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami
cukru i łyżeczką
soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam
ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę
bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam.
Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy
ryż na środek., robimy rowek smarujemy sos
chilli przez długość na to kładziemy
śliwki przecięte na połowę i wyjmujemy pestki pamiętajcie o tym i zawijamy. Należy złapać brzeg
nori wraz z matą
bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi
nori skrapiamy
wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,
sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Propozycja kolacji w akcjiniedziela, 24 czerwca 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter