ßßß Cookit - przepis na Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami

Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej zasmażanej kapusty kiszonej. Tak przyrządzona pekinka, ma nieprzeciętnie maślany smak, jest delikatnie słodka i idealnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1/2 średniego selera
1 mała cebula
kawałek pora
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżka suszonych ziół (majeranek, zioła prowansalskie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach. Pora kroimy w talarki, cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i krótko podsmażamy na niej cebulę i pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, dosypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając. Podduszone jarzyny doprawiamy przyprawami i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/01/kapusta-pekinska-duszona-na-masle-z.html