Wykonanie
Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej zasmażanej
kapusty kiszonej. Tak przyrządzona pekinka, ma nieprzeciętnie
maślany smak, jest delikatnie słodka i idealnie nadaje się do dań
mięsnych i
rybnych.

Składniki:1 mała
kapusta pekińska1
marchew1
pietruszka (korzeń)1/2 średniego
selera1 mała
cebulakawałek
porasólświeżo zmielony
kolorowy pieprz1 łyżka suszonych
ziół (
majeranek,
zioła prowansalskie)1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżki świeżego
koperku (opcjonalnie)2
liście laurowe3
ziela angielskie2 łyżki
masła1 łyżka
mąkiObrane warzywa:
marchew,
pietruszkę,
seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach.
Pora kroimy w talarki,
cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę
masła i krótko podsmażamy na niej
cebulę i
pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością
wody (około 1/2 szklanki). Dodajemy ziele i
liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę
masła, dosypujemy
mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając. Podduszone jarzyny doprawiamy
przyprawami i zagęszczamy zasmażką z
mąki i
masła. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż
kapusta zgęstnieje. Smacznego!