ßßß
Składniki:400 g ugotowanego, obranego bobu1 litr domowego bulionu warzywnego50 g rukoli1 duża cebula2 ząbki czosnku2 łyżki masła1 łyżka oleju1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii2 łyżki posiekanego koperkuszczypta cukrusól (do smaku)pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)Dodatkowo(do podania):grzanki, ser grana padano (lub parmezan), płatki migdałowe
W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru, podsmażyć do zrumienienie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób. Całość chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać posiekane zioła i rukolę. Zupę lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzać.Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać z wiórkami sera, grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Smacznego!Rady: Zupę można zabielić odrobiną słodkiej śmietany.Płatki migdałowe można zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Zupę można także podać z jajkiem na twardo lub domowym groszkiem ptysiowym (klik).