Wykonanie
Zupa grzybowa to w moim rodzinnym domu jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. W tym czasie jest jednak tyle dań, że grzybowa niknie wśród innych smakowitości. Co innego wczesną jesienią, kiedy świeżych
grzybów jest pod dostatkiem i możemy korzystać z tego dobrodziejstwa natury bez limitu. Wtedy grzybowa smakuje wybornie, a zapach roznoszący się po domu w trakcie jej gotowania jest tym, czym zapach świeżo pieczonego
chleba w niedzielny poranek. Uwielbiam zapach
grzybów, potrawy z
grzybami. I choć sama ich nie zbieram i nie mam tyle cierpliwości w ich oczyszczaniu, każdego roku znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która podzieli się ze mną koszem leśnych kapeluszy...I tak też było tym razem :)
Składniki:850 g świeżych, leśnych
grzybów (u mnie
borowiki, podgrzybki,
maślaki itd.)1 , 5-2 litry domowego rosołu drobiowo-wołowego3-4 średnie
ziemniaki1 garść
suszonych grzybów2
liście laurowe3
ziela angielskie2 łyżki
masłaświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
sól - opcjonalnie (do smaku)Dodatkow o (do podania):
śmietana 30% lub 18%
Grzyby oczyścić, wymyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć na sicie. Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe
grzybki pozostawić w całości. Rosół podgrzać, dodać
suszone grzyby,
ziele angielskie i
liście laurowe. Na patelni rozpuścić
masło, kiedy się spieni dodać
grzyby i podsmażyć na mocnym ogniu do odparowania
wody. Smażyć przez ok. 10 minut. Podsmażone
grzyby dodać do rosołu i gotować ok. 20 minut. Na patelnie wylać odrobinę rosołu i podgrzać, za pomocą
łopatki zebrać z dna patelni "smaki" i przelać do zupy.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Gorącą zupę podawać z odrobiną
śmietany. Smacznego!Rady: Rosół drobiowo-
wołowy można zastąpić
wywarem warzywnym. Należy wtedy ugotować
wywar z
marchewką,
pietruszką,
selerem, podpieczoną na gazie
cebulą, ząbkiem
czosnku,
porem,
natką pietruszki,
lubczykiem oraz
solą i
pieprzem.Zupa będzie smaczniejsza, jeśli
grzyby (tak jak w przepisie) podsmażymy wcześniej na
maśle, na mocnym ogniu.
Wywar będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli dodamy do niego garść
suszonych grzybków (tak jak w przepisie).Zupę można także zagęścić
wodą z
mąką - dla mnie jest to niepotrzebne, jeśli mamy dużo
grzybów, zupa będzie gęsta i esencjonalna.Zupę
grzybową można też podawać z
makaronem np. łazanki.