Wykonanie
Uwielbiam lekkie sałatki. Wiosną i latem z powodzeniem zastępują mi obiad, ale równie dobrze sprawdzą się na kolację czy drugie śniadanie do pracy. Sałatki mogłabym właściwie jeść na każdy posiłek w ciągu dnia. Dziś przepis na je dną z nich, któr a powstała ze składników, które akurat miałam pod ręką. Ale nie ukrywam, że ta
sałatka miała być także pretekstem do sprawdzenia smaku
oleju ryżowego, który dostałam niedawno do testowania w przesyłce z włoskimi produktami.
Powiem szczerze, że zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania . Ma lekko
orzechowy smak, ale jest na tyle delikatny, że nie dominuje w potrawach, a jedynie wydobywa naturalny smak i aromat składników. Od kilku dni sięgam po niego codziennie :) Marynata z dodatkiem tego ole ju wyszła fantastyczna, a
mięso tak kruche i smaczne, że następnego dnia przygotowałam je znowu, tym razem
solo w wersji obiadowej :)

Składniki:1 podwójna
pierś z kurczakaMarynata:2 łyżki
oleju ryżowego Olitalia2 łyżki
sosu sojowegosól morska (świeżo zmielona)
pieprz kolorowy (świeżo zmielony)
chili w płatkach (świeżo zmielone)Dodatkowo:150 g
miksu sałat z
rukolą1 średnie czerwone
jabłko3
łodygi selera naciowego3 łyżki
orzechów włoskich1 łyżka
soku z cytrynyDressing:2 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego2 łyżki
majonezusól morska (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)1/4 pęczka posiekanego
szczypiorku1/2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny

Składniki marynaty wymieszać. Pierś podzielić na porcje.
Mięso zalać przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na talerzu ułożyć
miks sałat. Dodać pokrojone na plasterki i skropione
sokiem z cytryny jabłko oraz pokrojony na kawałki
seler naciowy. Pierś wyciągnąć z marynaty i grillować na grillu elektrycznym lub węglowym do miękkości. W trakcie grillowania
mięso posmarować pozostałą marynatą.
Mięso przestudzić i pokroić na kawałki. Dodać do sałatki. Na suchej patelni uprażyć
orzechy i posypać nimi
sałatkę. Składniki dressingu połączyć i polać nim
sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!