ßßß
Składniki:1 podwójna pierś z kurczakaMarynata:2 łyżki oleju ryżowego Olitalia2 łyżki sosu sojowegosól morska (świeżo zmielona)pieprz kolorowy (świeżo zmielony)chili w płatkach (świeżo zmielone)Dodatkowo:150 g miksu sałat z rukolą1 średnie czerwone jabłko3 łodygi selera naciowego3 łyżki orzechów włoskich1 łyżka soku z cytrynyDressing:2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego2 łyżki majonezusól morska (świeżo zmielona)czarny pieprz (świeżo zmielony)1/4 pęczka posiekanego szczypiorku1/2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki marynaty wymieszać. Pierś podzielić na porcje. Mięso zalać przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na talerzu ułożyć miks sałat. Dodać pokrojone na plasterki i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz pokrojony na kawałki seler naciowy. Pierś wyciągnąć z marynaty i grillować na grillu elektrycznym lub węglowym do miękkości. W trakcie grillowania mięso posmarować pozostałą marynatą. Mięso przestudzić i pokroić na kawałki. Dodać do sałatki. Na suchej patelni uprażyć orzechy i posypać nimi sałatkę. Składniki dressingu połączyć i polać nim sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!