Wykonanie
Obiad w kolorach wiosny! Pyszny grillowany
łosoś na zielonym puree z
groszku w towarzystwie salsy z
mango i
papryki. To prawdziwa eksplozja smaków, którą pokochały moje
kubki smakowe. Danie bardzo efektowne, choć mało pracochłonne . To prawdziwa po ezja smak u...

Składniki:2 filety z
łososia ze skórą
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)Puree z
groszku:500 g
groszki (mrożonego lub świeżego)1 łyżka
masłasól morska2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki świeżo startej
skórki z cytrynySalsa:1
czerwona papryka1
mango1 łyżka
oleju3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2
cebulki dymk i (ze
szczypiorem)1 łyżka
soku z cytrynysól morska świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)



Salsa:
Mango obrać i razem z
papryką pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną
dymkę,
olej,
natkę,
sok z cytryny. Wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem.Puree:
Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić. Do gorącego
groszku dodać
masło,
natkę, sok i skórkę startą z
cytryny. Zmiksować. Doprawić
solą i
pieprzem.
Łosoś:
Łososia oprószyć
solą i
pieprzem. Usmażyć na grillu elektrycznym lub grillowej patelni, z obu stron po około 4-5 minut (w zależności od grubości).Danie podawać z cząstkami
cytryny.Rady:
Łososia grillujemy najpierw od strony skóry. Aby był soczysty, należy grillować go jedynie do miękkości z każdej strony. Zbyt długo trzymany na grillu będzie suchy i niesmaczny.
Pietruszkę w salsie można zastąpić ulubionymi
ziołami. Odpowiednia będzie
mięta,
kolendra lub
bazylia.