ßßß
Składniki (na ok. 9-10 sztuk):Naleśniki:2 szklanki mąki250 ml mleka250 ml wody3 duże jajka1/2 łyżki oleju1/2 łyżeczki soliFarsz:500 g kapusty kiszonej50 g suszonych grzybów300 g pieczarek1 duża cebulasól (do smaku)czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)1/2 łyżki majerankuszczypta cukru3 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyżka oleju1 łyżka masłaDodatkowo:3 duże jajka1 łyżeczka musztardyszczypta solibułka tarta (do panierowania)olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.Farsz: Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z grzybami do garnka, zalać wodą spod grzybów i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby kapusta była zakryta. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziela angielskie i liście laurowe. Dokładnie odsączyć. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do kapusty z grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku (z dodatkiem soli i musztardy) oraz bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!