ßßß
Składniki:Ciasto:1 kg mąki500 ml bardzo gorącej wody1 łyżeczka soli3 żółtka3 łyżki stopionego masłaFarsz:1 kg kapusty kiszonej50 g suszonych grzybów8 suszonych śliwek2 średnie cebule2 łyżki olejuświeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)sól1 łyżka majeranku1 łyżeczka cukru2 liście laurowe3 ziela angielskieDodatkowko:2 łyżki masła (do obsmażenia pierogów)
Farsz: Grzyby namoczyć przez noc, rano ugotować do miękkości, odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać, pokroić drobno i zalać wodą. Dodać, suszone śliwki, liść i ziele, gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć. Usunąć ziele i liść. Połączyć z pokrojonymi grzybami. Na oleju przyrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy chwilę się poddusi dodać łyżeczkę cukru i przesmażyć. Połączyć z kapustą z grzybami i śliwką. Farsz przyprawić na ostro pieprzem, solą, majerankiem. Odstawić najlepiej na godzinę do przegryzienia.Ciasto: Wszystkie składnkiki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na porcje i wałkować bardzo cienko. Dużą szklanką wykrawać koła. Nadziewać farszem i zlepiać brzegi.W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju ugotować pierogi do miękkości.Po ugotowaniu można odsmażyć je na maśle na rumiano z każdej strony. Smacznego!