ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z potraw, która w Wigilię pojawi się na wielu polskich stołach . Proponuję Wam trochę odmienioną formę farszu na pierogi z kapustą z dodatkiem suszonych śliwek i cebuli podsmażonej z odrobiną cukru. Smaki farszu świetnie się równoważą. Kwaśna kapusta, słodkie śliwki i dobrze przyprawiony farsz tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Zanim odkryłam ten przepis przeszłam przez wiele receptur. To ciasto jest idealne - miękkie, świetnie się wałkuje i lepi, a to wszystko sprawia, że rob ienie pierogów stało się dla mnie prawdziwą przyjemnością.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
500 ml bardzo gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 łyżki stopionego masła
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
8 suszonych śliwek
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowko:
2 łyżki masła (do obsmażenia pierogów)
Farsz: Grzyby namoczyć przez noc, rano ugotować do miękkości, odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać, pokroić drobno i zalać wodą. Dodać, suszone śliwki, liść i ziele, gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć. Usunąć ziele i liść. Połączyć z pokrojonymi grzybami. Na oleju przyrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy chwilę się poddusi dodać łyżeczkę cukru i przesmażyć. Połączyć z kapustą z grzybami i śliwką. Farsz przyprawić na ostro pieprzem, solą, majerankiem. Odstawić najlepiej na godzinę do przegryzienia.
Ciasto: Wszystkie składnkiki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na porcje i wałkować bardzo cienko. Dużą szklanką wykrawać koła. Nadziewać farszem i zlepiać brzegi.
W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju ugotować pierogi do miękkości.
Po ugotowaniu można odsmażyć je na maśle na rumiano z każdej strony. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/12/pierogi-z-kapusta-grzybami-i-suszona.html