Wykonanie
Ile gospodyń tyle przepisów na bigos... Każda robi go inaczej i każdy jest niepowtarzalny i pyszny. A jak Wy robicie bigos? To mój przepis. Mój bigos jest bardzo
mięsny, bo tak lubi mój Mężczyzna, ale dodaję też dużo
śliwek i
grzybków, za którymi ja przepadam.potrzebne składniki:4 kg
kapusty kiszonej,1,5 kg
łopatki wieprzowej,1 kg
kiełbasy (może być śląska)1 kg
wędzonego boczku,2-3 łyżki
smalcu,
śliwki suszone (im więcej tym lepiej),
grzyby suszone (im więcej tym lepiej)garść
rodzynek,słoik
koncentratu pomidorowego,kilka ziarenek
pieprzu,200 ml dobrego
czerwonego wina,2-3
liście laurowe,2-3 ziarenka
ziela angielskiego2-3
owoce jałowca,do smaku:
słodka papryka,
sól,
kminek,
kolendra,
tymianek.
Grzybki płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy, odcedzamy z
wywaru (
wywaru nie wylewamy) i kroimy ma mniejsze kawałki.
Kapustę siekamy i obgotowujemy w niewielkiej ilości
wody.
Kiełbasę,
boczek i
łopatkę kroimy kostkę, i smażymy, każde na osobnej patelni (
boczek na suchej,
kiełbasę i
łopatkę na odrobinie
smalcu).
łopatkę doprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką.
Łopatkę,
boczek i
kiełbasę przekładamy do
kapusty (patelnie dobrze jest "wyczyścić
kapustą, łatwiej będzie je
potem umyć, a my "odzyskamy" cały smak smażonego
mięsa). Dodajemy
grzybki wraz z zalewą, pokrojone
śliwki i
rodzynki. Doprawiamy
solą,
pieprze,
papryką,
kminkiem,
kolendrą,
tymiankiem, dodajemy
jałowiec,
ziele angielskie liść laurowy. podlewamy
winem i dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 0,5 godziny.