Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez sernika i makowca. Moja Teściowa połączyła te dwa pyszne ciasta i dodała do nich masę
jabłkową. Czy może być coś lepszego na Święta? Ciasto jest trochę pracochłonne, ale naprawdę warte zachodu.potrzebne składniki: na kruche ciasto:400 g
mąki,3
żółtka,250 g
margaryny100 g
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
śmietany.masa makowa:300 g
maku,200 g
cukru,2
jajka,kilka kropli
aromatu migdałowego.masa serowa:0,5 kg zmielonego
białego sera,200 g
margaryny,4
jajka,200 g
cukru,1 opakowanie budyniu
waniliowego.
jabłka:1 kg
jabłek,200 g
cukru,0,5 szklanki
wody,1 opakowanie
galaretka agrestowa lub pomarańczowa.Z
mąki,
margaryny,
cukru,
jajek,
śmietany i
proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na pół, Chłodzimy, wałkujemy.Jeden placek pieczemy na złoto w temperaturze 180 stopni.
Mak parzymy i trzykrotnie mielimy.
Białka z 2 ubijamy z
cukrem, dodajemy
żółtka,
mak i aromat, wylewamy na kruche ciasto (mi warstwa makowa wyszła trochę nierówna, ale następnym razem postaram się bardziej :))
Margarynę ubijamy z
cukrem i
jajkami,
budyń i stopniowo ucieramy wszystko z
serem, wylewamy na masę
makową.Pieczemy około 1-1 , 3 godziny, studzimy.
Jabłka ścieramy na tarce.
Wodę gotujemy z
cukrem, dodajemy do nich
jabłka, a na koniec
galaretkę, wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy warstwą upieczonego kruchego ciasta, polewamy roztopioną
czekoladą.


przepis dodałam do akcji