Wykonanie
Wiecie, że blogowi stuknęły 3 lata, 250 wpisów i ponad 500000 wejść? Z takiej okazji po prostu musi być tort!!potrzebne składniki: na
biszkopt:6
jajek,3/4 szklanki
mąko pszennej,3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki
cukru,2-3 łyżki
kakao,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
wody,1 łyżka
octu,1 łyżka
oleju,2-3 łyżki
wody,
olejek migdałowy,
margaryna do natłuszczenia formy,
bułka tart do wysypania formy. na krem:2 budynie
waniliowe,3 szklanki
mleka,1
laska wanilii2 łyżki
cukru,1,5 kostki
margaryny,1 szklanka
cukru pudru,sok z połowy
cytryny,1 kieliszek
spirytusu.dodatkowo:duży słoik
dżemu truskawkowo-
porzeczkowego,paczka podłużnych
biszkoptów.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
kakao przesiewamy.Do
żółtek dodajemy
olej,
wodę,
ocet, kilka kropel
olejku, a na końcu
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.Do ubitego
białka dodajemy
mąkę z
kakao i
żółtka z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy a następnie wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i dzielimy na 3 blaty.2,5 szklanki
mleka wlewamy do rondelka,
laskę wanilii przecinamy ją na pół, "wydrążamy" nasionka i dodajemy do
mleka i gotujemy, w reszcie
mleka rozpuszczamy budynie i
cukier. Kiedy
kleko się zagotuje wyjmujemy
laskę wanilii. Do wrzącego
mleka wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, studzimy.
Margarynę ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny
budyń i miksujemy, na końcu dodajemy
sok z cytryny i
spirytus. dokładnie mieszamy.Pierwszy blat
biszkoptu smarujemy
dżemem i 1/3 kremu, układamy na nim drugi blat posmarowany z obu stron
dżemem, rozprowadzamy 1/3 kremu, przykładamy posmarowanym od
spodu trzecim blatem
biszkoptu. Wierzch i boli smarujemy resztą kremu. Boki oklejamy podłużnymi
biszkoptami.

