Wykonanie
Na niedzielny obiad proponuję aromatyczną
kaszę gryczaną podaną z warzywami i
piersią z kurczaka. To takie przaśne i szybkie danie, ale jednocześnie wygląda "całkiem całkiem" :-) A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :-)Od wielu lat
kasza gryczana bezapelacyjnie kojarzyła mi się tylko z gulaszami. Ciężkie (często pyszne) sosy,
ogórek kiszony albo
buraczki - tak zawsze mi się jawiła, jako skromny dodatek do wszystkiego na talerzu. Teraz wiem, że na szczęście tamte czasy już nie
wrócą i
kasza może być podstawą dania, a nie tylko przystawką. Może być użyta w takich właśnie jednogarnkowcach, jako farsz do pierogów czy też gołąbków, jako główny składnik różnego rodzaju placuszków. No i jest niezwykle zdrowa, co ciekawe nie jest zbożem, nie zawiera glutenu. Zawiera sporo błonnika, wysokiej jakości
białko, przeciwutleniacze, mikroelementy i witaminy. Jest polecana cukrzykom, kobietom w ciąży i mężczyznom prowadzącym intensywne życie seksualne ;-PDodatkiem do
kaszy nadającym jej ostatni szlif jest odrobina dobrego
masła i łyżka
oleju arachidowego.
Olej ten uzyskiwany jest z
orzeszków ziemnych metodą tłoczenia na zimno. Jest doskonały do sałatek i dań na ciepło, ale w tym drugim przypadku powinien być dodany dopiero pod koniec przygotowywania potrawy. Nikogo nie zdziwi jeśli napiszę, że ma fajny orzeszkowy smak :-) Poza tym jest podobno zdrowszy od
oliwy z oliwek, ma sporo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejsza łaknienie i
daje uczucie sytości. I co najważniejsze dla mnie - jest pyszny !!! :-D

Składniki (2 porcje):100 g
kaszy gryczanej1
pierś z kurczaka1 mały
por1/2
żółtej papryki6-8
pieczarek4
pomidorki suszonegarść posiekanej
natki pietruszki3 nieduże ząbki
czosnkusól,
pieprz - do smaku1 łyżka
oleju (rzepakowy,
ryżowy), 1 łyżka
masła - do smażeniaZagotować
wodę na
kaszę i ugotować ją w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kiedy
kasza się ugotuje, odcedzić ją.W międzyczasie pokroić
por w półplasterki,
paprykę i
pomidorki w niedużą kostkę, a
pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać po łyżce
oleju i
masła. Wrzucić
por,
paprykę i
pieczarki, dusić aż będą prawie miękkie. Pod sam koniec dodać
pomidorki i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli trzeba zaczekać na
kaszę ściągnąć patelnię z ognia.Na patelni przesunąć warzywa na jej brzegi, a na środku krótko obsmażyć
kurczaka pokrojonego na kawałki (po 1 minucie każdą stronę) i następnie zmieszać z warzywami. Po jakiś 3-4 minutach sprawdzić czy
kurczak jest gotowy. Dodać ugotowaną
kaszę,
pietruszkę, łyżkę
masła i
oleju z
orzechów ziemnych. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego :-)Może zainteresuje Wa również przepis na
kaszę gryczaną z
bryndzą