Wykonanie
Phanaeng
curry, panang
curry, penang
curry - to nazwy tego samego dania tradycyjnej kuchni tajskiej i malezyjskiej. Jest to
curry znacznie delikatniejsze w smaku od innych tego typu
tajskich dań, które dla większości z nas często są przesadnie ostre. Tradycyjnie robi się je z
wołowiny, pasty
curry, liści kaffiru,
mleka kokosowego,
cukru palmowego,
tajskiej bazylii i
sosu rybnego. Można również wykonać je w wersji
rybnej, drobiowej lub z
tofu - uruchomcie fantazję.Jak już wspomniałem to
curry jest bardzo delikatne w smaku i dlatego doskonale nadaje się do dań z
rybami. Nie zagłusza ich delikatnego smaku i mimo, że
sos jest wspaniale aromatyczny, to smak
ryby i
krewetek jest nadal wyczuwalny. Przygotowanie tej potrawy różni się od znanych Wam
curry indyjskich. W kuchni indyjskiej, o czym pisałem przy okazji przepisu na Bombay
Curry, przygodę z gotowaniem zaczyna się od podsmażania na tłuszczu przypraw (często z
cebulą), które oddają wówczas swój wspaniały aromat. W kuchni tajskiej używa się natomiast past
curry, gotowych lub własnoręcznie przygotowanych, które to rozprowadza się w płynach (tutaj w
mleku kokosowym), a następnie gotuje.

Składniki (4 porcje):1 puszka
mleka kokosowego2 łyżki
zółtej pasty
curry4-6 listków kaffiru1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
brązowego cukru400-500 g
filetów z ryby (np.
dorsz, łupacz,
halibut)opcjonalnie: 12
krewetekdo podania:
ryż, posiekana
natka pietruszki lub
kolendry
Rozgrzać na średnim ogniu wok lub patelnię. Otworzyć puszkę
mleka kokosowego (nie wstrząsać jej) i wyłożyć na patelnię gęsty krem, który zbiera się zawsze u góry puszki (bez ciekłego
mleka). Mieszać, aż się lekko rozpuści.Dodać pastę
curry i gotować 2 minuty. Do woka dołożyć listki kaffiru,
sos rybny,
cukier i gotować kolejne 2 minuty, aż nieprzyjemny zapach
rybnego sosu się ulotni, a sos w woku stanie się mocno gęsty. Wówczas dodać pozostałą zawartość puszki, sos ponownie zredukować i włożyć do niego obrane
krewetki oraz filety pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki. Gotować na małym ogniu potrząsając patelnią; podczas gotowania delikatnie odwrócić kawałki
ryby i
krewetki.
Ryba powinna być gotowa w 4-5 minut, a sos powinien być gesty.
Curry rozdzielić na porcje i podawać z
ryżem, posypać
natką.Smacznego :-)Jeśli lubicie takie smaki zapraszam również na:
Curry z
jagnięcinyCurry z
krewetkamiCurry z
cukinii i
kukurydzyCurry z
kurczaka