ßßß
Składniki (4 porcje):1 puszka mleka kokosowego2 łyżki zółtej pasty curry4-6 listków kaffiru1 łyżka sosu rybnego1 łyżka brązowego cukru400-500 g filetów z ryby (np. dorsz, łupacz, halibut)opcjonalnie: 12 krewetekdo podania: ryż, posiekana natka pietruszki lub kolendry
Rozgrzać na średnim ogniu wok lub patelnię. Otworzyć puszkę mleka kokosowego (nie wstrząsać jej) i wyłożyć na patelnię gęsty krem, który zbiera się zawsze u góry puszki (bez ciekłego mleka). Mieszać, aż się lekko rozpuści.Dodać pastę curry i gotować 2 minuty. Do woka dołożyć listki kaffiru, sos rybny, cukier i gotować kolejne 2 minuty, aż nieprzyjemny zapach rybnego sosu się ulotni, a sos w woku stanie się mocno gęsty. Wówczas dodać pozostałą zawartość puszki, sos ponownie zredukować i włożyć do niego obrane krewetki oraz filety pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki. Gotować na małym ogniu potrząsając patelnią; podczas gotowania delikatnie odwrócić kawałki ryby i krewetki. Ryba powinna być gotowa w 4-5 minut, a sos powinien być gesty.Curry rozdzielić na porcje i podawać z ryżem, posypać natką.Smacznego :-)Jeśli lubicie takie smaki zapraszam również na:Curry z jagnięcinyCurry z krewetkamiCurry z cukinii i kukurydzyCurry z kurczaka