ßßß Cookit - przepis na Rosti z polędwiczką wieprzową i porem

Rosti z polędwiczką wieprzową i porem

nazwa

Wykonanie

Nie zdawałem sobie sprawy z tego jak por bywa przez ludzi nielubiany. Nie do końca znam przyczynę, bo znajome osoby mówią tylko o niechęci do jego spożywania i używania w kuchni, ale jak to często bywa prawdopodobnie niechęć wynika z nieznajomości.
W naszej kuchni por nie jest często spotykany. Kojarzy się przede wszystkim z włoszczyzną w zupie i surówkami, natomiast nie jako samodzielne danie lub chociaż jego główny składnik. A szkoda, bo por jest nie tylko smaczną roślina, ale również niezwykle zdrową. Ma sporo składników mineralnych (wapń, sód, potas, żelazo, fosfor) i witamin (A, B1, B2, C, E, PP). Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu LDL, działa odtruwająco i wspomaga trawienie, stosowany zewnętrznie jest doskonały (podobnie jak cebula) na ukąszenia owadów.
Dzisiejsze danie to efekt wspólnego przygotowania dań, na które składają się por, ziemniaki i dowolne mięsiwo. Połączenie pora i ziemniaków jest wszystkim "porożercom" znane. Najczęściej spotyka się chyba w zupach oraz różnego rodzaju zapiekankach, gdzie ziemniaki występują w postaci plasterków lub znacznie częściej jako puree. Dodatkowe składniki bywają różne. Mam wrażenie ze najczęstszym towarzystwem dla pora i ziemniaków jest kurczak i ryba, dość często wędzona. Takie zestawienia znajdziecie choćby w zupie ziemniaczanej z wędzonym trewalem czy też tarcie zeimniaczanej z porem i szynką .
A jeśli szukacie pomysłów na wieprzową polędwiczkę zerknijcie również:
Polędwiczka wieprzowa pachnąca papryką
Polędwiczka wieprzowa z patelni
Pieczona polędwiczka wieprzowa z kuskusem i warzywami
Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem
Składniki (2 porcje):
1 polędwiczka wieprzowa ok. 250 g
1 ząbek czosnku
2 małe pory
2 gałązki tymianku, same listki
50 ml mleka
150 ml śmietany 18 %
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy, 1 łyżka sklarowanego masła - do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Rosti (2 sztuki):
350 g ziemniaków
olej rzepakowy – do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
1. Ziemniaki obrać. Małe zostawić w całości, a duże podzielić na pół. Zagotować je, a po zawrzeniu osolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić.
2. Po wystudzeniu ziemniaki zetrzeć na wiórki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
3. Rozgrzać olej na patelni, z ziemniaków uformować 2 placuszki o grubości ok. 1 cm. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Nie ruszać placków dopóki się nie zrumienią z jednej strony, aby się nie rozpadły. Gdy się zezłocą delikatnie przewrócić je na druga stronę i smażyć kolejne 5 minut. Gdy z obu stron rosti będą złotobrązowe odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
5. Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błonek. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić z każdej strony mięso. Po ściągnięciu patelni z palnika włożyć ją do piekarnika na 8-10 minut. Jeśli nie dysponujecie patelnią, którą można używać w piekarniku polędwiczkę przełóżcie na blaszkę do pieczenia. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z pieca i odłożyć na bok, aby odpoczęło przed krojeniem.
6. Gdy polędwiczka się piecze umyty i pokrojony w plasterki por zeszklić razem z posiekanym czosnkiem na oleju wymieszanym z masłem. Dodać listki tymianku, natkę pietruszki, mleko i śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 6-8 minut, aż sos się zredukuje i stanie się kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Na talerzach ułożyć rosti, a na nich po połowie sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry, a te ułożyć na sosie z pora.
Smacznego :-)
Dobre rady:
Patelnie z odłączaną rączką lub takie z metalowym uchwytem, które mogą być używane do zapiekania w piekarniku to doskonały i godny polecenia sprzęt. Koniecznie się w takie zaopatrzcie, bo są bardzo przydatne.
Jeśli nie jesteście w stanie wykonywać kilku czynności równocześnie zacznijcie od przygotowania rosti. Potem po ich odsączeniu z nadmiaru tłuszczu będziecie mogli je włożyć na chwilę do piekarnika wraz z polędwiczką i je podgrzać.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/rosti-z-poledwiczka-wieprzowa-i-porem.html