Wykonanie
Nie zdawałem sobie sprawy z tego jak
por bywa przez ludzi nielubiany. Nie do końca znam przyczynę, bo znajome osoby mówią tylko o niechęci do jego spożywania i używania w kuchni, ale jak to często bywa prawdopodobnie niechęć wynika z nieznajomości.W naszej kuchni
por nie jest często spotykany. Kojarzy się przede wszystkim z
włoszczyzną w zupie i surówkami, natomiast nie jako samodzielne danie lub chociaż jego główny składnik. A szkoda, bo
por jest nie tylko smaczną roślina, ale również niezwykle zdrową. Ma sporo składników mineralnych (wapń, sód, potas, żelazo, fosfor) i witamin (A, B1, B2, C, E, PP). Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu LDL, działa odtruwająco i wspomaga trawienie, stosowany zewnętrznie jest doskonały (podobnie jak
cebula) na ukąszenia owadów.Dzisiejsze danie to efekt wspólnego przygotowania dań, na które składają się
por,
ziemniaki i dowolne mięsiwo. Połączenie
pora i
ziemniaków jest wszystkim "porożercom" znane. Najczęściej spotyka się chyba w zupach oraz różnego rodzaju zapiekankach, gdzie
ziemniaki występują w postaci plasterków lub znacznie częściej jako puree. Dodatkowe składniki bywają różne. Mam wrażenie ze najczęstszym towarzystwem dla
pora i
ziemniaków jest
kurczak i
ryba, dość często wędzona. Takie zestawienia znajdziecie choćby w zupie ziemniaczanej z wędzonym trewalem czy też tarcie zeimniaczanej z
porem i
szynką .A jeśli szukacie pomysłów na wieprzową polędwiczkę zerknijcie również:Polędwiczka wieprzowa pachnąca
paprykąPolędwiczka wieprzowa z patelniPieczona polędwiczka wieprzowa z
kuskusem i warzywamiPolędwiczka wieprzowa z
szynką,
jabłkiem i
aromatycznym seremSkładniki (2 porcje):1 polędwiczka wieprzowa ok. 250 g1 ząbek
czosnku2 małe
pory2 gałązki
tymianku, same listki50 ml
mleka150 ml
śmietany 18 %1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiolej rzepakowy, 1 łyżka sklarowanego
masła - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuRosti (2 sztuki):350 g
ziemniakówolej rzepakowy – do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku1.
Ziemniaki obrać. Małe zostawić w całości, a duże podzielić na pół. Zagotować je, a po zawrzeniu osolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić.2. Po wystudzeniu
ziemniaki zetrzeć na wiórki. Doprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać.3. Rozgrzać
olej na patelni, z
ziemniaków uformować 2 placuszki o grubości ok. 1 cm. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Nie ruszać placków dopóki się nie zrumienią z jednej strony, aby się nie rozpadły. Gdy się zezłocą delikatnie przewrócić je na druga stronę i smażyć kolejne 5 minut. Gdy z obu stron rosti będą złotobrązowe odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.5. Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błonek. Doprawić
solą i
pieprzem. Na rozgrzanej patelni z
olejem zrumienić z każdej strony
mięso. Po ściągnięciu patelni z palnika włożyć ją do piekarnika na 8-10 minut. Jeśli nie dysponujecie patelnią, którą można używać w piekarniku polędwiczkę przełóżcie na blaszkę do pieczenia. Po upływie tego czasu
mięso wyjąć z pieca i odłożyć na bok, aby odpoczęło przed krojeniem.6. Gdy polędwiczka się piecze umyty i pokrojony w plasterki
por zeszklić razem z posiekanym
czosnkiem na
oleju wymieszanym z
masłem. Dodać listki
tymianku,
natkę pietruszki,
mleko i
śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 6-8 minut, aż sos się zredukuje i stanie się kremowy. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.7. Na talerzach ułożyć rosti, a na nich po połowie sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry, a te ułożyć na sosie z
pora.Smacznego :-)
Dobre rady:Patelnie z odłączaną rączką lub takie z metalowym uchwytem, które mogą być używane do zapiekania w piekarniku to doskonały i godny polecenia sprzęt. Koniecznie się w takie zaopatrzcie, bo są bardzo przydatne.Jeśli nie jesteście w stanie wykonywać kilku czynności równocześnie zacznijcie od przygotowania rosti.
Potem po ich odsączeniu z nadmiaru tłuszczu będziecie mogli je włożyć na chwilę do piekarnika wraz z polędwiczką i je podgrzać.