ßßß
Składniki (2 porcje):1 polędwiczka wieprzowa ok. 250 g1 ząbek czosnku2 małe pory2 gałązki tymianku, same listki50 ml mleka150 ml śmietany 18 %1 łyżka posiekanej natki pietruszkiolej rzepakowy, 1 łyżka sklarowanego masła - do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuRosti (2 sztuki):350 g ziemniakówolej rzepakowy – do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku1. Ziemniaki obrać. Małe zostawić w całości, a duże podzielić na pół. Zagotować je, a po zawrzeniu osolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić.2. Po wystudzeniu ziemniaki zetrzeć na wiórki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.3. Rozgrzać olej na patelni, z ziemniaków uformować 2 placuszki o grubości ok. 1 cm. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Nie ruszać placków dopóki się nie zrumienią z jednej strony, aby się nie rozpadły. Gdy się zezłocą delikatnie przewrócić je na druga stronę i smażyć kolejne 5 minut. Gdy z obu stron rosti będą złotobrązowe odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.5. Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błonek. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić z każdej strony mięso. Po ściągnięciu patelni z palnika włożyć ją do piekarnika na 8-10 minut. Jeśli nie dysponujecie patelnią, którą można używać w piekarniku polędwiczkę przełóżcie na blaszkę do pieczenia. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z pieca i odłożyć na bok, aby odpoczęło przed krojeniem.6. Gdy polędwiczka się piecze umyty i pokrojony w plasterki por zeszklić razem z posiekanym czosnkiem na oleju wymieszanym z masłem. Dodać listki tymianku, natkę pietruszki, mleko i śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 6-8 minut, aż sos się zredukuje i stanie się kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.7. Na talerzach ułożyć rosti, a na nich po połowie sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry, a te ułożyć na sosie z pora.Smacznego :-)
Dobre rady:Patelnie z odłączaną rączką lub takie z metalowym uchwytem, które mogą być używane do zapiekania w piekarniku to doskonały i godny polecenia sprzęt. Koniecznie się w takie zaopatrzcie, bo są bardzo przydatne.Jeśli nie jesteście w stanie wykonywać kilku czynności równocześnie zacznijcie od przygotowania rosti. Potem po ich odsączeniu z nadmiaru tłuszczu będziecie mogli je włożyć na chwilę do piekarnika wraz z polędwiczką i je podgrzać.