ßßß Cookit - przepis na Krem z kapustą włoską

Krem z kapustą włoską

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam roladkę z kurczaka w liściach z włoskiej kapusty . Do tamtego dania nie potrzeba zbyt wiele kapusty, a chyba w żadnym kraju nie sprzedają włoskiej kapusty na listki. W związku z tym trzeba resztę główki zagospodarować i stąd ten przepis.
Składniki:
1,2 l bulionu drobiowego
200 g włoskiej kapusty
500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego
1 marchewka
1 szalotka
2 łyżki sosu Worcestershire
kilka kropel Tabasco
1 łyżka suszonych płatków pomidorów
1 łyżka suszonych płatków słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego majeranku
8 plastrów boczku wędzonego, surowego
sól, pieprz - do smaku
Cebulę, marchewkę, seler i czosnek rozdrobnić w malakserze. W garnku rozgrzać oliwę i poddusić pod przykryciem przez 5 minut (na małym ogniu) rozdrobnione warzywa i ziemniaki. Dodać bulion, suszone płatki pomidorów i papryki i gotować wszystko 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zestawić garnek z palnika i zmiksować zupę "żyrafą", blenderem lub malakserem.
Opłukaną kapustę drobno posiekać, wrzucić do zmiksowanej zupy i gotować do miękkości. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Razem z kapustą dodać sos Worcestershire, Tabasco i majeranek.
W międzyczasie usmażyć na patelni (bez tłuszczu) plastry boczku. Odsączyć je na papierowym ręczniku i pokroić w słupki.
Doprawić zupę do smaku pieprzem i solą. Z tą ostatnią nie przesadzić, bo boczek będzie pewnie lekko słonawy i to on da ten ostatni szlif :-) Krem nalać do miseczek i posypać podsmażonym boczkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/krem-z-kapusta-wloska-i-boczkiem.html