Wykonanie
W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam roladkę z
kurczaka w liściach z
włoskiej kapusty . Do tamtego dania nie potrzeba zbyt wiele
kapusty, a chyba w żadnym
kraju nie sprzedają
włoskiej kapusty na listki. W związku z tym trzeba resztę główki zagospodarować i stąd ten przepis.

Składniki:1,2 l
bulionu drobiowego200 g
włoskiej kapusty500 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1 gałązka
selera naciowego1
marchewka1
szalotka2 łyżki
sosu Worcestershirekilka kropel
Tabasco1 łyżka suszonych
płatków pomidorów1 łyżka suszonych
płatków słodkiej papryki1 łyżeczka suszonego
majeranku8 plastrów
boczku wędzonego, surowego
sól,
pieprz - do smaku
Cebulę,
marchewkę,
seler i
czosnek rozdrobnić w malakserze. W garnku rozgrzać
oliwę i poddusić pod przykryciem przez 5 minut (na małym ogniu) rozdrobnione warzywa i
ziemniaki. Dodać
bulion, suszone
płatki pomidorów i
papryki i gotować wszystko 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zestawić garnek z palnika i zmiksować zupę "żyrafą", blenderem lub malakserem.Opłukaną
kapustę drobno posiekać, wrzucić do zmiksowanej zupy i gotować do miękkości. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Razem z
kapustą dodać
sos Worcestershire,
Tabasco i
majeranek.W międzyczasie usmażyć na patelni (bez tłuszczu) plastry
boczku. Odsączyć je na papierowym ręczniku i pokroić w słupki.Doprawić zupę do smaku
pieprzem i
solą. Z tą ostatnią nie przesadzić, bo
boczek będzie pewnie lekko słonawy i to on da ten ostatni szlif :-) Krem nalać do miseczek i posypać podsmażonym
boczkiem.Smacznego :-)