Już gotowe ! Leżą i pachną :)Migdałowe, waniliowe i cynamonowe.Pieczenie ciasteczek to jedno z moich ulubionych zajęć przedświątecznych,bo zawsze angażuję do niego wszystkich domowników.Składniki:ciasteczkawaniliowe300 g mąki pszennej80g cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietanycukier wanilinowy150 g zimnego masła2 żółtkaPonadto 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej.Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone wyjąć na stolnicę. Cienko rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnych wzorach. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok 15 minut.Wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Ciasteczka zanurzać w ciepłej czekoladzie do połowy wysokości. Odstawić na kratkę do wystudzenia. Na jeszcze ciepłą czekoladę układać ozdoby cukiernicze lub posiekane orzechy.CiasteczkamigdałoweWykonać według tego przepisu.Cynamonowe róże:te same składniki jak w ciasteczkach waniliowychoraz2 łyżeczki cynamonu2 łyżki brązowego cukrurozmącone białkoCiasto wykonać tak jak na ciasteczkawaniliowe. Cukier i cynamon wymieszać. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę. Cienko rozwałkować i wykrawać małe kółka np. od kieliszka. 5 kółek położyć tak by zachodziły na siebie (patrz zdj.) Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać mieszanką cynamonową. Całość zwinąć w rulon i przeciąć w poprzek na pół. Dół różyczek lekko ścisnąć, a górę lekko rozłożyć. Piec w temp. 180 C ok 15 minut, do zezłocenia. Wystudzić.