Wykonanie
Chyba każdy czuje już wiosnę w kościach.Dlatego na blogu pojawi się więcej przepisów FIT,Dziś proponuję przepis na krokiety z
mąki razowej,który pochodzi z książki Ewy Chodakowskiej.

Składniki:Ciasto4 łyżki
mąki razowej1/2 łyżki pestek
słonecznika1/2 łyżki pestek dyni1/2 szklanki
maślankipół
jajawoda gazowana (opcjonalnie)szczypta
soliFarsz1/2
czerwonej papryki1/2 małej
cebulimały
pomidor1/2 małego
bakłażana (zastąpiłam
cukinią)2 garście
szpinaku1 łyżka
oleju rzepakowego1 ząbek
czosnku2 łyżki
serka wiejskiego2 łyżki gęstego
jogurtusól,
pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Jajko,
maślankę,
mąkę wymieszać, bądź zmiksować. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać
wody gazowanej (ja nie dodawałam).Do masy dodać
sól i
pestki dyni i
słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszać.Na patelni nie wymagające tłuszczu usmażyć naleśniki (z tej porcji powinno wyjść 2 szt.).
Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzucić
szpinak, drobno pokrojony
czosnek oraz drobno pokrojoną
paprykę i
cukinię ( w przepisie
papryka była grillowana,ja ten etap pominęłam). Na koniec dodać pokrojonego
pomidora obranego ze skórki.Wlać
jogurt i
serek wiejski. Wszystko razem chwilę poddusić, doprawić
solą i
pieprzem. Wyłożyć farsz na naleśniki i zwijać jak krokiety.