ßßß
Składniki:Ciasto4 łyżki mąki razowej1/2 łyżki pestek słonecznika1/2 łyżki pestek dyni1/2 szklanki maślankipół jajawoda gazowana (opcjonalnie)szczypta soliFarsz1/2 czerwonej papryki1/2 małej cebulimały pomidor1/2 małego bakłażana (zastąpiłam cukinią)2 garście szpinaku1 łyżka oleju rzepakowego1 ząbek czosnku2 łyżki serka wiejskiego2 łyżki gęstego jogurtusól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:Jajko, maślankę, mąkę wymieszać, bądź zmiksować. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać wody gazowanej (ja nie dodawałam).Do masy dodać sól i pestki dyni i słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszać.Na patelni nie wymagające tłuszczu usmażyć naleśniki (z tej porcji powinno wyjść 2 szt.).Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzucić szpinak, drobno pokrojony czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę i cukinię ( w przepisie papryka była grillowana,ja ten etap pominęłam). Na koniec dodać pokrojonego pomidora obranego ze skórki.Wlać jogurt i serek wiejski. Wszystko razem chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć farsz na naleśniki i zwijać jak krokiety.