ßßß
Składniki:płat ciasta francuskiegowiązka szparagów zielonych12 cienkich plasterków boczku wędzonegosólbiały pieprz2 łyżki olej rzepakowegoponadto1 rozmącone żółtko plus 1 łyżka mleka do smarowaniatarty parmezan do posypania
Sposób wykonania:Szparagi opłukać i odciąć twardsze końcówki . Osuszyć. Obtoczyć w oleju, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 15 minut .Jeśli macie mrożone ciasto francuskie, należy je rozmrozić.Ciasto umieścić na lekko oprószonej mąką stolnicy i nieco rozwałkować. Powinno być o połowę cieńsze. Nożem lub radełkiem wyciąć kwadraty.2 szparagi owinąć plasterkiem boczku i położyć w poprzek na kwadracie ciasta francuskiego. Rogi ciasta zawinąć do środka. Koniec dobrze docisnąć, aby w czasie pieczenia ciasto się nie rozkleiło. Czynność powtarzać, aż do skończenia szparagów.Przed włożeniem do piekarnika, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220C ok. 12 minut, aż paczuszki ładnie się zezłocą.Smacznego :)