Wykonanie
Dzięki tej przekąsce polubiłam
szparagi.
Ciasto francuskie i
boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak.A marynata w
oleju rzepakowym powoduje, że
szparagi przed zapiekaniem,nie wymagają już żadnej obróbki termicznej.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3, dlatego coraz częściejzastępuję nim
oliwę z oliwek.Jeśli nie przepadacie za
boczkiem, możecie zastąpić go
szynką szwardzwaldzką lub prosciutto.Wypróbowałam obie wersje, z
boczkiem smakuje mi bardziej.

Składniki:płat
ciasta francuskiegowiązka
szparagów zielonych12 cienkich plasterków
boczku wędzonegosólbiały pieprz2 łyżki
olej rzepakowegoponadto1 rozmącone
żółtko plus 1 łyżka
mleka do smarowaniatarty
parmezan do posypania

Sposób wykonania:
Szparagi opłukać i odciąć twardsze końcówki . Osuszyć. Obtoczyć w
oleju, posolić i oprószyć
pieprzem. Odstawić na 15 minut .Jeśli macie mrożone
ciasto francuskie, należy je rozmrozić.Ciasto umieścić na lekko oprószonej
mąką stolnicy i nieco rozwałkować. Powinno być o połowę cieńsze. Nożem lub radełkiem wyciąć kwadraty.2
szparagi owinąć plasterkiem
boczku i położyć w poprzek na kwadracie
ciasta francuskiego. Rogi ciasta zawinąć do środka. Koniec dobrze docisnąć, aby w czasie pieczenia ciasto się nie rozkleiło. Czynność powtarzać, aż do skończenia
szparagów.Przed włożeniem do piekarnika, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220C ok. 12 minut, aż paczuszki ładnie się zezłocą.Smacznego :)