ßßß Cookit - przepis na Szparagi w cieście francuskim, marynowane w oleju rzepakowym.

Szparagi w cieście francuskim, marynowane w oleju rzepakowym.

nazwa

Wykonanie

Dzięki tej przekąsce polubiłam szparagi.
Ciasto francuskie i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak.
A marynata w oleju rzepakowym powoduje, że szparagi przed zapiekaniem,
nie wymagają już żadnej obróbki termicznej.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3, dlatego coraz częściej
zastępuję nim oliwę z oliwek.
Jeśli nie przepadacie za boczkiem, możecie zastąpić go
szynką szwardzwaldzką lub prosciutto.
Wypróbowałam obie wersje, z boczkiem smakuje mi bardziej.
Składniki:
płat ciasta francuskiego
wiązka szparagów zielonych
12 cienkich plasterków boczku wędzonego
sól
biały pieprz
2 łyżki olej rzepakowego
ponadto
1 rozmącone żółtko plus 1 łyżka mleka do smarowania
tarty parmezan do posypania
Sposób wykonania:
Szparagi opłukać i odciąć twardsze końcówki . Osuszyć. Obtoczyć w oleju, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 15 minut .
Jeśli macie mrożone ciasto francuskie, należy je rozmrozić.
Ciasto umieścić na lekko oprószonej mąką stolnicy i nieco rozwałkować. Powinno być o połowę cieńsze. Nożem lub radełkiem wyciąć kwadraty.
2 szparagi owinąć plasterkiem boczku i położyć w poprzek na kwadracie ciasta francuskiego. Rogi ciasta zawinąć do środka. Koniec dobrze docisnąć, aby w czasie pieczenia ciasto się nie rozkleiło. Czynność powtarzać, aż do skończenia szparagów.
Przed włożeniem do piekarnika, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220C ok. 12 minut, aż paczuszki ładnie się zezłocą.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/05/Szparagi-w-ciescie-francuskim-marynowane-w-oleju.html