Wykonanie
Po wczorajszym łososiu, pozostało mi sporo okrawków z
ciasta francuskiego. Z tych resztek zrobiłam błyskawiczną przekąskę z
parmezanem. Paluchy są bardzo chrupiące i delikatne, a przygotowanie ich zajmie zaledwie kilka minut.Okrawki jakie mi pozostały po wycięciu rybek, ponakładałam jeden na drugim i rozwałkowałam prostokąt na lekko omączonym blacie.Składniki:
ciasto francuskie z rolki ( u mnie z okrawków)starty
parmezan, może być
mak lub
sezamsól gruba morska1
żółtko rozmącone z łyżką
mlekaWykonanie:Przygotowany blat
ciasta francuskiego (pozostawić na papierze, gdy używamy świeżego ciasta z rolki) posmarować rozmąconym
jajkiem. Rozrzucić starty
parmezan wymieszany z
solą. Wałkiem lekko docisnąć
ser. Przy pomocy radełka pociąć blat na 1,5-2 cm pasy. Każdy pas ująć za dwa końce i skręcić 2
razy wzdłuż osi. Powstanie paluch - zawijas.Skręcone paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec w 200° 10-12 minut.Istnieje również drugi sposób wykonania paluchów - bez użycia
jajka. Postępujemy identycznie, tylko po rozsypaniu
sera lub innych nasion bezpośrednio na płacie ciasta, bez użycia
jajka, musisz je wprasować przy pomocy wałka w ciasto. Część nasion spadnie, ale i tak spora większość pozostanie.Życzę smacznego!