ßßß Cookit - przepis na Gnocchi alla romana

Gnocchi alla romana

nazwa

Wykonanie

Kolejny szufladowy przepis sprzed lat :) Od czasu jak prowadzę bloga skrzętnie notuję, skąd czerpię przepisy. Wcześniej nie czułam obowiązku pamiętania miejsca inspiracji. Przepis ten przeleżał swoje w czeluściach szuflady, a odkurzony okazał się strzałem w dziesiątkę. Było to moje pierwsze podejście i gwarantuję, że jedno z wielu :)
Składniki:
1 litr mleka
250 g kaszy manny
3 łyżki masła
3 żółtka
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżeczki soli
do pieczenia: 4 łyżki startego parmezanu i 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Wlej mleko do garnka i dodaj łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj na śrendim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając.
Zdejmij z ognia, dodaj drugą łyżke masła i żółtka. Dodaj starty parmezan, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Skrop wodą metalową blaszkę i wylej na nią ciepłą masę - rozsmaruj na grubość 1,5 cm. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Nagrzej piekarnik do 210 st. Żaroodporną foremkę posmaruj masłem. Powycinaj kwadraty z zastygniętej kaszy. Układaj j w naczyniu tak, by nachodziły na siebie. Posyp startym parmezanem i wiórkami masła. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/07/gnocchi-alla-romana.html