Wykonanie
Kolejny szufladowy przepis sprzed lat :) Od czasu jak prowadzę bloga skrzętnie notuję, skąd czerpię przepisy. Wcześniej nie czułam obowiązku pamiętania miejsca inspiracji. Przepis ten przeleżał swoje w czeluściach szuflady, a odkurzony okazał się strzałem w dziesiątkę. Było to moje pierwsze podejście i gwarantuję, że jedno z wielu :)
Składniki:1 litr
mleka250 g
kaszy manny3 łyżki
masła3
żółtka3 łyżki startego
parmezanu2 łyżeczki
solido pieczenia: 4 łyżki startego
parmezanu i 2 łyżki
masłaSposób przygotowania:Wlej
mleko do garnka i dodaj łyżkę
masła i 1/2 łyżeczki
soli. Gotuj na śrendim ogniu. Gdy
mleko zacznie wrzeć, dodaj
kaszkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając.Zdejmij z ognia, dodaj drugą łyżke
masła i
żółtka. Dodaj starty
parmezan, dopraw
solą i dokładnie wymieszaj.
Skrop wodą metalową blaszkę i wylej na nią ciepłą masę - rozsmaruj na grubość 1,5 cm. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.Nagrzej piekarnik do 210 st. Żaroodporną foremkę posmaruj
masłem. Powycinaj kwadraty z zastygniętej
kaszy. Układaj j w naczyniu tak, by nachodziły na siebie. Posyp startym
parmezanem i wiórkami
masła. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Podawaj z
sosem pomidorowym.