ßßß
Składniki:1 litr mleka250 g kaszy manny3 łyżki masła3 żółtka3 łyżki startego parmezanu2 łyżeczki solido pieczenia: 4 łyżki startego parmezanu i 2 łyżki masłaSposób przygotowania:Wlej mleko do garnka i dodaj łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj na śrendim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając.Zdejmij z ognia, dodaj drugą łyżke masła i żółtka. Dodaj starty parmezan, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Skrop wodą metalową blaszkę i wylej na nią ciepłą masę - rozsmaruj na grubość 1,5 cm. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.Nagrzej piekarnik do 210 st. Żaroodporną foremkę posmaruj masłem. Powycinaj kwadraty z zastygniętej kaszy. Układaj j w naczyniu tak, by nachodziły na siebie. Posyp startym parmezanem i wiórkami masła. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Podawaj z sosem pomidorowym.