ßßß
OLIWKI W CIEŚCIE SEROWYMSkładniki na 6 porcji :20 oliwek bez pestek (ja użyłam czarnych oliwek ze słoika, ale można użyć także zielonych)100g mąki60g parmezanu60g zimnego masłasól1 żółtko1 łyżka mleka1 łyżka ziaren makupapier do pieczenia
Oliwki osuszyć ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok. Parmezan drobno zetrzeć i wymieszać z mąką, masłem, i szczyptą soli. Tak powstałe ciasto podzielić na 20 kawałeczków. Posypanymi mąką dłońmi (wtedy ciasto się nie klei) owinąć ciastem każdą oliwkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Oliwki w cieście posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, upiec na złoto (ok. 15 minut).
Wartość energetyczna 1 porcji to ok. 210kcal, 5g białka, 15g tłuszczu, 13g węglowodanówSMACZNEGO!