Wykonanie
Dziś coś w sam raz na małe domowe party. Takie kuleczki świetnie się nadadzą jako przekąska na karnawałowe (tak tak, jeszcze trwa karnawał) towarzyskie spotkania. Zachęcam do wypróbowania i zaskoczenia gości ciekawym smakiem i oryginalnym pomysłem.
OLIWKI W
CIEŚCIE SEROWYMSkładniki na 6 porcji :20
oliwek bez pestek (ja użyłam czarnych
oliwek ze słoika, ale można użyć także zielonych)100g
mąki60g
parmezanu60g zimnego
masłasól1
żółtko1 łyżka
mleka1 łyżka ziaren
makupapier do pieczenia
Oliwki osuszyć ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok.
Parmezan drobno zetrzeć i wymieszać z
mąką,
masłem, i szczyptą
soli. Tak powstałe ciasto podzielić na 20 kawałeczków. Posypanymi
mąką dłońmi (wtedy ciasto się nie klei) owinąć
ciastem każdą
oliwkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Oliwki w cieście posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, a następnie posypać
makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, upiec na złoto (ok. 15 minut).

Wartość energetyczna 1 porcji to ok. 210kcal, 5g
białka, 15g tłuszczu, 13g węglowodanówSMACZNEGO!