Dziś propozycja na wytrawną tartę ze szparagami w wersji najprostszej z możliwych - z serem mascarpone.To mój kolejny przepis ze szparagami w roli głównej.Tarta jest dość delikatna w smaku, więc zaostrzyłam ją pieprzem Cayenne. I muszę przyznać, że jestem nią zachwycona.Nie tylko pięknie wygląda, ale również cudnie smakuje.Zapraszam;-)Składniki:1 ciasto francuskie3 łyżki sera mascarpone250 g szparagów1 jajko1 żółtko1 łyżka parmezanusól do smakupieprz cayenneziarenka słonecznika i obranych pestek dyniPrzygotowanie:Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy końce i obieramy.Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Nakłuwamy widelcem.Smarujemy ciasto serkiem mascarpone,następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.Okrawamy cienkie paski ciasta francuskiego po ok. 1 cm i robimy wyższe brzegi.Posypujemy parmezanem, sola i pieprzem Cayenne.Układamy szparagi.Posypujemy ziarenkami słonecznika i obranymi pestkami dyni.Smarujemy brzegi rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni C.Pieczemy 30 minut.Smacznego!Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)