Wykonanie
Przeglądając wpisy na blogach wydawać by się mogło, że wszystkich ogarnął szał na
szparagi.. ciekawe dlaczego?
Powiem szczerze, że za nimi nie przepadam, nigdy ich nie robiłam, a
jadłam może ze trzy
razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej…Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę
zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam co by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie
szparagi w
szynce parmeńskiej i
parmezanie, zapiekane w cieście francuskim.
Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne
szparagi, zdecydowany smak
szynki i
parmezanu, oraz chrupiące
ciasto francuskie z naturalnym
sezamem.Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo
białe wino, bo zapiekana
szynka jest słonawa.
Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”.Polecam.
Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2
szparagi na osobę)8
szparagów ( u mnie zielone)30 g
parmezanu w płatkach8 plasterków
szynki parmeńskiej, ok 150 ggotowe
ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe)1
jajkoZiarna
sezamuZaczynamy od opłukania
szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę,
białym kuchennym sznureczkiem wiążemy
szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka))
Szparagi gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok. 8/10 min (muszą być al dente), uważamy przy tym aby czubki wystawały ponad
wodę i gotowały się tylko w parze
wodnej. Ugotowane
szparagi chłodzimy i osuszamy.
Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok. 3 cm na całą długość ciasta.
Szparagi zawijamy w plasterki z
parmezanem, a
potem całość ciasno zawijamy w paski
ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
sezamem.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić zawiniątko ze
szparagami.Podajemy chrupiące i lekko przestudzone. Uwaga
szparagi są bardzo gorące!Polecam