Wykonanie

Szparagowa przekąska na gorąco lub pomysł na wegetariański obiad:
szparagi zapieczone w pakiecikach z ciasta à la francuskiego z ukrytymi wewnątrz
serami (
mozzarellą i
parmezanem) oraz pesto z
rukoli. Dlaczego nazwałam ciasto à la francuskim? Bo jest czymś pomiędzy
ciastem francuskim a kruchym ze wskazaniem na
ciasto francuskie. Poza tym przy jego przygotowaniu inspirowałam się przepisem na uproszczoną wersję
ciasta francuskiego z książki Giovanniego
Piny "Desery. Porady cukiernika", a taka nazwa zobowiązuje. Niewiele brakowało, a potrawa nie miałaby w nazwie fragmentu "à la". Jednak moja niechęć do opuszczenia ciepłego domu i pojechania do sklepu po gotowe
ciasto francuskie, gdy na dworze szalała ulewa, była nie do pokonania. Na przygotowanie pełnoprawnego
ciasta francuskiego nie miałam czasu, więc zabrałam się za wersję uproszczoną. I dobrze się stało, bo ciasto z tego przepisu wyszło cudowne - bardzo delikatne, a jednocześnie dość zwarte. Na surowo jest plastyczne, dzięki
czemu łatwo można z niego uformować zgrabne pakieciki, ruloniki lub innego rodzaju kieszonki czy
kopertki. Podczas pieczenia oba rodzaje
serów topnieją, mieszając się z
rukolowym pesto i tworząc dla jędrnych
szparagów półpłynną opokę zamkniętą pod warstwą ciasta.

Składniki (na 6
szparagowych pakiecików)Na ciasto à la francuskie:125 g zimnego
masła125 g
mąki (użyłam tortowej, typ 450)3-4 łyżki lodowatej
wodysólNa wypełnienie:pół kuli
sera mozzarella12 sztuk
zielonych szparagów2 łyżki pesto z
rukoli (z tego przepisu)2-3 łyżki startego
parmezanusól,
pieprz1
żółtko (lub całe
jajko)1 łyżka
mlekaPrzygotowanieSzybkie
ciasto francuskieMąkę ze szczyptą
soli wysypać na blat.Zimne
masło pokroić w kosteczkę i dodać do
mąki.Połączyć składniki, dodając lodowatą
wodę.Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w przezroczystą folię spożywczą i schować do lodówki na ok. pół godziny.Wyjąć ciasto z lodówki i na podsypanym
mąką blacie rozwałkować je na kształt prostokąta wielkości kartki A4. Oba krótsze brzegi zawinąć tak, aby spotkały się na środku. Złożyć ciasto na pół wzdłuż powstałej linii zetknięcia. Obrócić ciasto o 90 stopni i ponownie rozwałkować na prostokąt A4, a następnie złożyć. Procedurę powtórzyć trzykrotnie.Złożone ciasto zawinąć w folię, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Powtórzyć proces składania i wałkowania. I
potem jeszcze raz. Po
trzech cyklach schładzania, składania i wałkowania można użyć ciasto lub wstawić do lodówki i wyjąć przed składaniem
szparagowych pakiecików.Pakieciki ze
szparagamiPiekarnik rozgrzać do temp. 220 st. C (grzanie góra-dół).
Szparagi opłukać i odłamać im zdrewniałe końce. Wysuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.
Mozzarellę pokroić na podłużne kawałki.
Żółtko rozkłócić z
mlekiem za pomocą widelca.Rozwałkować
ciasto francuskie na grubość ok. 2 mm. Radełkiem odciąć brzegi, aby powstał zgrabny prostokąt i wyciąć z niego 6 kwadratów. Ze ścinków można zwinąć małe ruloniki "na jeden kęs" np. z
żółtym serem.Każdy kwadrat posmarować cienką warstwą pesto z
rukoli.Następnie - wzdłuż przekątnej - ułożyć po dwa
szparagi.Na szparagach umieścić
mozarellę . Posypać startym
parmezanem. Doprawić
pieprzem i odrobiną
soli.Złapać dwa przeciwległe końce ciasta i zawinąć całość jak niemowlę w beciku. :)Każdy pakiecik posmarować mieszanką z
żółtka i
mleka.Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do zrumienienia.Podawać gorące.Smacznego!

