Wykonanie
Po przyrządzeniu tego dania stwierdzam, że mój mąż, który oficjalnie nie jest amatorem zup, jest ich bardzo wdzięcznym testerem. Szczególnie w takie dni jak ten wczorajszy, kiedy wylałam na niego wszystkie swoje żale i pretensje. Po takiej akcji, jedząc już spokojnie ten krem stwierdził, że dobre na tyle, że mogłabym to danie powtórzyć.Jeśli o moje doznania chodzi, to stwierdzam, że chyba jednak nie zaliczam się do amatorów
szparagów, choć wszystkim amatorom serdecznie ją polecam, bo w połączeniu z
rukolą prezentują się wyśmienicie.


Składniki dla 2 osob:pęczek białych
szparagów1 spory
ziemniakkilka listków świeżej
bazyliipół szklanki
mleka1 litr
wodysól,
pieprz biały2 łyżki
oleju rzepakowegorukola2 łyżki startego
parmezanu +trochę do posypaniagarść
orzechów ziemnych (bez
soli)kilka kropel
oleju rzepakowegoSzparagi umyć, obrać, pokroić na długość ok 3 cm,
ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa wsypać do garnka, zalać
wodą, posolić i gotować ok 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a część
wody wyparuje. Dolać
mleko,
olej i ewentualnie
wodę, jeśli byłoby jej za mało i zblendować całość. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
parmezanem, pokroić
bazylię i wsypać. Zagotować. Po rozlaniu na talerze polać
olejem rzepakowym, posypać
pamezanem i
orzechami oraz udekorować
rukolą. Świetnie komponuje się z grzankami. Smacznego!!