Wykonanie
Ciasto dla miłośników
chałwy.
Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremową masą.Do podstawowego przepisu dodałam jeszcze
brzoskwinie w
galaretce,aby nieco przełamać intensywny smak
chałwy.Połączenie smaków okazało się bardzo przyjemne,ale nie za słodkie, czego się obawiałam.

Składniki:
biszkopt6
jajek1 szkl.
cukru1
cukier wanilinowy (mała porcja 10g)1 łyżka
mąki pszennej3 budynie
czekoladowe (bez
cukru)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa2 budynie
waniliowe200 g miękkiego
masła350 g
chałwy ( użyłam waniliowej )3 szklanki
mlekaponadtopuszka
brzoskwiń w syropie2
galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)50 g
gorzkiej czekolady (do posypania)

Sposób wykonania:Upiec
biszkopt :
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier i
cukier waniliowy. Gdy
cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym
żółtku. Na koniec przesiać
mąkę, budynie i
proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.Budynie rozprowadzić w szklance
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.Przykryć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń.
Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.
Brzoskwinie wyjąć z
syropu (
syrop odstawić, można nim nasączyć
biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki.
Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej
wody. Zalać nimi
brzoskwinie. Odstawić do stężenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą
galaretkę z
brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim
biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z
czekolady. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)Źródło przepisu podstawowego TU