ßßß Cookit - przepis na Chałwowiec z brzoskwiniami

Chałwowiec z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla miłośników chałwy.
Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremową masą.
Do podstawowego przepisu dodałam jeszcze brzoskwinie w galaretce,
aby nieco przełamać intensywny smak chałwy.
Połączenie smaków okazało się bardzo przyjemne,
ale nie za słodkie, czego się obawiałam.
Składniki:
biszkopt
6 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
2 budynie waniliowe
200 g miękkiego masła
350 g chałwy ( użyłam waniliowej )
3 szklanki mleka
ponadto
puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)
50 g gorzkiej czekolady (do posypania)
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.
Przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.
Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.
Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z czekolady. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło przepisu podstawowego TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/03/Chalwowiec-z-brzoskwiniami.html