ßßß
Składniki:biszkopt6 jajek1 szkl. cukru1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)1 łyżka mąki pszennej3 budynie czekoladowe (bez cukru)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa2 budynie waniliowe200 g miękkiego masła350 g chałwy ( użyłam waniliowej )3 szklanki mlekaponadtopuszka brzoskwiń w syropie2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)50 g gorzkiej czekolady (do posypania)
Sposób wykonania:Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.Przykryć i wystudzić.Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z czekolady. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)Źródło przepisu podstawowego TU