ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "chałwowiec"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "chałwowiec"

nazwa

Wykonanie

Chociaż za chałwą nie przepadam, mogę z ręką na sercu powiedzieć, że to najlepsze ciasto jakie pojawiło się na blogu. Żadne nam tak nie smakowało i nie miało takiego "wzięcia". Biszkopty nasączone kawą i likierem oraz niezwykle puszysty krem chałwowy to cudowne połączenie. W piękny niedzielny poranek zapraszam na kawałeczek i polecam, zwłaszcza na rodzinne spotkania- na pewno zachwycicie nim gości.
Składniki: (forma 24*24 cm)
32 sztuki okrągłych biszkoptów
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 szklanka kawy rozpuszczalnej z cukrem
1/3 szklanki likieru kawowego na ciasto:
3 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 i 1/2 opakowania budyniu czekoladowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem na pianę.Ubijając dodać żółtka. Dodać olej, budynie i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C. na krem:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
200 g masła
300 g chałwy waniliowej
Z cukru, mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z budyniem na krem. Chałwę rozdrobnić i dodać do kremu podczas ucierania.
Ciasto nasączyć kawą wymieszaną z likierem. Rozsmarować połowę kremu. Ułożyć połowę biszkoptów namoczonych w kawie z likierem. Wyłożyć resztę kremu, a na wierzch pozostałę namoczone biszkopty. Posypać startą czekoladą.
A o to drugie podejście do chałwowca, tym razem biszkopt w środku zamiast biszkoptów:
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/08/ciasto-chawowiec.html