Wykonanie
Nasza ulubiona szarlotka,
jabłka pachnące
galaretką i kremowa masa z
chałwą.

Składniki:
biszkopt :3
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa
jabłkowa:1 litr
jabłek2
galaretki truskawkowemasa z
chałwą1 szklanka
cukru100 ml
mleka200 g
chałwy sezamowej250 g
masła prawdziwego50 g
czekolady gorzkiej startej na wierzchRobimy
biszkopt, ubijamy na sztywno
białka z
cukrem dodajemy
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy
biszkopt na blaszkę (36 x 25 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
Jabłka podgrzewamy w garnku aż będą gorące, wsypujemy do nich
galaretkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy by się
galaretka rozpuściła.Ja miałam litrowy słoik już gotowych
jabłek, jeżeli mamy
jabłka świeże tak około 1.5 kg , obieramy kroimy w kostkę i prażymy w garnku podlewając odrobiną
wody, gdy są kwaśne dodajemy
cukier do smaku.Masa z
chałwą, gotujemy
mleko z
cukrem, dodajemy pokruszoną
chałwę, mieszamy by wszystko dobrze się rozpuściło i zgęstło, zostawiamy by wystygło.Na upieczony i wystudzony
biszkopt wykładamy
jabłka i zostawiamy by wystygły.Gdy masa z
chałwą jest zimna, dodajemy do niej
masło o temperaturze pokojowej, ucieramy na gładko.Wykładamy masę na zimne
jabłka na wierzch ścieramy na tarce
czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.

