Wykonanie
Ponieważ moje urodziny przypadają zaraz po Nowym Roku,zawsze mam problem z
tortem.Po świąteczno-noworocznym obżarstwie nikt nie ma ochoty na słodkości.Jako, że świętujemy je tylko w najbliższym gronie, postanowiłam,że w tym roku zamiast
tortu przygotuję wyjątkowe śniadanie.Wybrałam na nie gorące
chlebki z dipem
serowo-
czosnkowym.
Chlebki, czy właściwie małe bułeczki, piecze się razem z sosem,dzięki
czemu całość prezentuje się bardzo efektownie,a zapieczony sos staje się pysznym dipem do maczania chrupiącego
pieczywa.Taka przekąska świetnie sprawdzi się nie tylko na rodzinnym śniadaniu,będzie też idealna na wieczory w gronie znajomych czy domowych seansach filmowych.

Składniki: (patelnia o średnicy 24-26cm)Ciasto2,5 szklanki
mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650 )2,5 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1 szklanka
mleka (ciepłego ale nie gorącego)ponadto 2 łyżki roztopionego
masłasos
serowy1,5 łyżki
mąki1,5 łyżki
masła350 ml ml
mleka1 szklanka startego
żółtego sera ( najlepiej
ostrego)1 łyżka startego
parmezanu1/2 kulki
sera mozarella2 ząbki
czosnkuliście świeżej
bazylii (można użyć suszonej)
sól i
biały pieprz

Sposób wykonania:Ciasto: 2 szklanki
mąki przesiać do miski i wymieszać z
solą. Dodać
drożdże i ciepłe
mleko wymieszane z
olejem. Zacząć zagniatać ciasto. W miarę ugniatania stopniowo dodawać pozostałą
mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą część formować w bułeczkę, zlepiając brzegi ciasta pod
spodem. Patelnię lub okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. Na środku umieścić niewielką miskę, także wysmarowaną z zewnątrz
masłem. Wokół miski układać bułeczki tak by lekko stykały się ze sobą (patrz zdj.). Tak przygotowane
bułki ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Sos: W czasie gdy bułeczki rosną przygotować sos.
Masło rozpuścić na patelni. Wsypać
mąkę i zrobić białą zasmażkę, tzn, chwilę przesmażyć
mąkę, ale krótko, by nie zaczęła ciemnieć. Stopniowo wlewać
mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki (najlepiej użyć trzepaczki rózgowej). Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać starty
żółty ser i
parmezan oraz przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek. Wymieszać, by
ser się dobrze rozpuścił. Dodać kilka posiekanych listków
bazylii i doprawić
solą i
pieprzem.Ze środka patelni z wyrośniętymi bułeczkami wyjąć miskę (lekko przyklejone brzegi bułeczek podważyć nożem). Bułeczki posmarować roztopionym
masłem. W miejsce po misce wlać sos. Patelnię ustawić na blaszce do pieczenia (jeśli Wasz piekarnik mocno piecze spód ustawcie na dwóch blachach, chodzi o to by sos się nie przypalił od
spodu). Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C 35-40 minut do ładnego zezłocenia bułeczek. W połowie pieczenia zawartość patelni posypać startą
mozarellą i ponownie wstawić do piekarnika.Uwaga: Przed wyjęciem z piekarnika pamiętajcie o gorącej rączce patelni.Bułeczki i sos studzić ok 10-15 minut.Smacznego :)Bułeczki można przygotować wieczorem a piec rano. W takim wypadku do lodówki wkładamy już wyrośnięte bułeczki i szczelnie przykrywamy. Rano smarujemy roztopionym
masłem, wlewamy sos i wstawiamy do piekarnika.Jeśli nie radzisz sobie z
ciastem drożdżowym może pomocny okazać się ten wpis
Ciasto drożdżowe
Żródło inspiracji TU