ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
100 ml ciepłego mleka
1 oliwy do posmarowania miski + 2 łyżki oliwy do wysmarowania formy na muffiny
nadzienie
50 g masła o temperaturze pokojowej
szczypta soli
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Dokładamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zarabiamy ciasto energicznie (ja odkryłam, że kocha mnie ono bardziej i szybciej rośnie, gdy zarabiam je ręką- pieszczoszek ;-). Gęstość ciasta regulujemy podgrzanym mlekiem. Gdy będzie ono jednolite i sprężyste, przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).
Przygotowujemy nadzienie.
W misce ucieramy ze sobą masło, sól i czosnek niedźwiedzi. Można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek zwykłego czosnku (ja nie dodałam).
Wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 30 cm x 40 cm. Rozsmarowujemy na nim nadzienie i zwijamy w ścisły rulon. Wałeczek następnie kroimy na 12 równych części.
Tak przygotowane bułeczki wkładamy do wysmarowanej oliwą formy muffinkowej, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Bułeczki pieczemy około 30 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/11/bueczki-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html