ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soliszczypta cukru1 szklanka (250 ml letniego mleka)30 g rozpuszczonego masłamasło czosnkowe:70 g rozpuszczonego masła3 ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiponadto:1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek
Sposób wykonania:Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut.Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.Smacznego :)