ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe bułeczki

Czosnkowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.
400g mąki pszennej
łyżeczka drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych
260ml mleka
30g roztopionego masła (1 łyżka)
Nadzienie
4 ząbki czosnku
2 łyżki miękkiego masła
tymianek
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na bułeczki - ja podzieliłam na 9 i odstawić ponownie do podrośnięcia. Czosnek, masło i tymianek wrzucić do blendera i zmiksować. Wyrośnięte bułeczki naciąć na środku, włożyć nadzienie, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i upiec - ok 15 minut w 180 stopniach.
Inspiracja
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/03/czosnkowe-bueczki.html