Wykonanie
Przepis na domowy
chleb na drożdżachJak przygotować ciasto na
chleb pszenny na drożdżach?Jak upiec domowy chleb?Nauczysz się jak zrobić
chleb bez zakwasu.Długo szukaliśmy przepisu na domowy
chleb, który spełniałby nasze kryteria. Miał to być prosty przepis na
chleb pszenny na drożdżach, a nie zakwasie. Zależało nam również aby przepis zakładał szybkie wyrastanie
drożdży ponieważ w ferworze domowych obowiązków nie zawsze mamy ochotę czekać całą noc aby
drożdże poprawnie wyrosły.Poniższy przepis na
chleb domowy może uzależnić z uwagi na fakt, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak rekompensuje czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Jeden
chleb z przepisu starcza na ok 2 dni dla 3-4 osobowej rodziny.

Składniki na
chleb domowy:500 ml letniej
wody (nie gorącej), najlepiej ciepłej z kranu25g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru700 g
mąki pszennej (my wykorzystaliśmy
tortową)3 płaskie łyżeczki
soli2-3 łyżki
oleju
Jak upiec chleb?Pieczenie
chleba z tego przepisu jest bardzo proste. Do jego wykonania nie jest potrzebna żadna specjalna forma do pieczenia
chleba, możesz zastosować naczynie żaroodporne lub gliniane.Jak zrobić chleb? Proces podzieliliśmy na dwa etapy, przygotowanie ciasta oraz pieczenie.Przygotowanie ciasta:
Wodę, pokruszone
drożdże i
cukier wymieszaj do rozpuszczenia składników
Mąkę przesiej przez sitko dodając do
drożdży.Dodaj
sól i
olej.Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką. Ciasto będzie miało lepką konsystencję stąd polecamy użyć łyżki.Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Chętni mogą odstawić ciasto pod przykryciem na noc do lodówki.Wyrośnięte ciasto zagnieć podsypując
mąką.Pieczenie
chleba:Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Wraz z nagrzewaniem piekarnika rozgrzej naczynie, żaroodporne lub gliniane (bez przykrywki) – nie wykładaj niczym, ani nie smaruj.Do nagrzanego naczynia włóż gotowe ciasto. Przykryj przykrywką i włóż do piekarnika.Piecz w ten sposób ok 30 minut. Po tym czasie ściągnij przykrywkę i kontynuuj pieczenie przez następne 20-40 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika jak i efektu chrupkości skórki
chleba jaki chcesz osiągnąć. W naszym przypadku pieczenie
chleba wyniosło 1h 10m.Kiedy uznasz, że twój
chleb domowy jest już gotowy wyciągnij naczynie z
chlebem na deskę i pozostaw do ostygnięcia.Doskonale smakuje na świeżo z samym
masłem.

Przedstawiony powyżej przepis znaleźliśmy na jednym kanale na YouTube, tutaj .Inne przepisy na wypieki
drożdżowe:
Ciasto drożdżowe z kruszonkąPrzepis na domowe pączkiPuszyste ciasto na pizze