Wykonanie
Lubicie połączenie masy budyniowej i brzoskwiń?ja bardzo, a gdy dodatkowo obok tego zestawu znajdę kilka orzeszków,to do szczęścia już niewiele mi brakuje.Ciasto "
Brzoskwiniowy sad" wypatrzyłam kiedyś w
cukierni i spróbowałam je odtworzyć -
orzechowy biszkopt z kawałkami
owoców, masa budyniowa z odrobiną
alkoholu i mus
brzoskwiniowy zamknięty w warstwach pełnoziarnistych
herbatników.Wypróbujcie, może dołączy do Waszej listy ciast świątecznych...Ciasto zyskuje na smaku w miarę upływu czasu, będzie się idealnie nadawało na większe uroczystości, na które musicie przygotować sporo rzeczy. Można je zrobić 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Składniki: ( blacha 34 x 25,5 cm z zaokrąglonymi
rogami )ciasto
orzechowe6
jajek125 g
cukru100 g posiekanych
orzechów włoskich100 g mielonych
orzechów włoskich1 łyżka
mąki tortowej1 łyżka
bułki tartej2 połówki
brzoskwiń ( z puszki
brzoskwiń, która jest potrzebna do musu
brzoskwiniowego )masa220 g miękkiego
masła700 ml
mleka3
żółtka4/5 szklanki
cukrucukier wanilinowy ( 8 g )5 łyżek
mąki ziemniaczanej2 i 1/2 łyżki
mąki pszennej75 ml
likieru ( może być
amaretto, baileys, lub
kawowy, ja użyłam
likieru tiramisu )mus
brzoskwiniowypuszka
brzoskwiń w syropie1
galaretka brzoskwiniowaponadto2
galaretki brzoskwiniowe ( lub
pomarańczowe lub 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa )280 g
herbatników pełnoziarnistych


Sposób wykonania:
Biszkopt Żółtka utrzeć do białości z połową
cukru.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając pozostały
cukier. Piana jest gotowa, kiedy
cukier całkowicie się rozpuści, piana jest błyszcząca i nie wypada z miski po odwróceniu jej do góry nogami.Dwie połówki
brzoskwiń odsączyć z
syropu i pokroić w niewielką kostkę.Do masy z
żółtek dodać
mąkę,
bułkę tartą i
orzechy. Wymieszać, dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone
brzoskwinie. Delikatnie wymieszać.Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 30 minut. do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wyjąc z piekarnika i wystudzić.Masa Połowę
mleka i
cukier zagotować.
Żółtka utrzeć z
cukrem wanilinowym, następnie dodać obie
mąki i pozostałe
mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się
mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować.
Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawać
budyń. Na koniec dodać
likier i krótko zmiksować z masą.Mus Pozostałe
brzoskwinie zmiksować na puree (
syrop odlać i zachować ).
Galaretkę rozpuścić w 250 ml przegotowanej
wody, gdy nieco przestygnie połączyć z
brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.Składanie ciasta Gdyby wierzch
biszkoptu miał nierówności, pościnać je, a ciasto odwrócić do góry nogami i z powrotem umieścić w blaszce. Dobrze nasączyć
syropem pozostałym z
brzoskwiń ( zużyłam 3/4 szklanki
syropu ). Wyłożyć połowę masy. Na niej ściśle ułożyć
herbatniki. Kiedy mus będzie prawie stężały wyłożyć go na
herbatniki i delikatnie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut ( by mus jeszcze bardziej stężał ), a w tym czasie dwie
galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody i odstawić.Ciasto wyjąc po upływie 20 minut i ułożyć drugą warstwę
herbatników, a na nią drugą połowę masy. Masę rozprowadzić dokładnie przy brzegach blachy, by wylana na wierzch
galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Gdy
galaretka osiągnie odpowiednie stężenia, tzn. zacznie wyraźnie tężeć, ale będzie jeszcze płynna, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Smacznego :)Przepis na
biszkopt orzechowy pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" M. Grycan.