ßßß
Składniki: ( blacha 34 x 25,5 cm z zaokrąglonymi rogami )ciasto orzechowe6 jajek125 g cukru100 g posiekanych orzechów włoskich100 g mielonych orzechów włoskich1 łyżka mąki tortowej1 łyżka bułki tartej2 połówki brzoskwiń ( z puszki brzoskwiń, która jest potrzebna do musu brzoskwiniowego )masa220 g miękkiego masła700 ml mleka3 żółtka4/5 szklanki cukrucukier wanilinowy ( 8 g )5 łyżek mąki ziemniaczanej2 i 1/2 łyżki mąki pszennej75 ml likieru ( może być amaretto, baileys, lub kawowy, ja użyłam likieru tiramisu )mus brzoskwiniowypuszka brzoskwiń w syropie1 galaretka brzoskwiniowaponadto2 galaretki brzoskwiniowe ( lub pomarańczowe lub 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa )280 g herbatników pełnoziarnistych
Sposób wykonania:Biszkopt Żółtka utrzeć do białości z połową cukru. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając pozostały cukier. Piana jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, piana jest błyszcząca i nie wypada z miski po odwróceniu jej do góry nogami.Dwie połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę.Do masy z żółtek dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie. Delikatnie wymieszać.Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 30 minut. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąc z piekarnika i wystudzić.Masa Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń. Na koniec dodać likier i krótko zmiksować z masą.Mus Pozostałe brzoskwinie zmiksować na puree ( syrop odlać i zachować ). Galaretkę rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, gdy nieco przestygnie połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.Składanie ciasta Gdyby wierzch biszkoptu miał nierówności, pościnać je, a ciasto odwrócić do góry nogami i z powrotem umieścić w blaszce. Dobrze nasączyć syropem pozostałym z brzoskwiń ( zużyłam 3/4 szklanki syropu ). Wyłożyć połowę masy. Na niej ściśle ułożyć herbatniki. Kiedy mus będzie prawie stężały wyłożyć go na herbatniki i delikatnie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut ( by mus jeszcze bardziej stężał ), a w tym czasie dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić.Ciasto wyjąc po upływie 20 minut i ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nią drugą połowę masy. Masę rozprowadzić dokładnie przy brzegach blachy, by wylana na wierzch galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Gdy galaretka osiągnie odpowiednie stężenia, tzn. zacznie wyraźnie tężeć, ale będzie jeszcze płynna, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Smacznego :)Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" M. Grycan.