Wykonanie

Składniki:25 dag
mąki pszennej1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1
jajkoMasa:2 filiżanki mocnej
kawy4
żółtka10 dag
orzechów włoskich mielonych3/4 szklanki
cukruWykonanie:
Mąkę i
masło siekam, dodaję
cukier,
jajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą
kawę wlewam do rondelka i wsypuję
cukier. Gotuję
syrop kawowy do
nitki. Studzę, wbijam
żółtka i wsypuję zmielone
orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.

Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem
kawowo-
orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180'C. Upieczone i gorące jeszcze, wyjmuje z foremek podważając
ciasteczka wykałaczką.
