ßßß Cookit - przepis na Ciasto-Pijak

Ciasto-Pijak

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
22
mar
Ciasto-Pijak
Loading...
0 Komentarzy
Orzechowy biszkopt, delikatna masa o lekko brzoskwiniowym smaku, delicje nasączone alkoholem do tego owoce i galaretka jak dla mnie bardzo smaczne połączenie :)
Biszkopt:
8 białek
3 żółtka
1 szkl. cukru
10 dkg orzechów włoskich mielonych
10 dkg orzechów włoskich siekanych
10 dkg wiórek kokosowych
3 łyżki pokruszonych biszkoptów
1 łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
puszka brzoskwiń
1 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
250g masła
Dodatkowo:
Ciastka delicje
około 1/2 szklanki wódki
2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno , ubijając stopniowo dodawać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , do ubitych białek dodać żółtka
Orzechy , wiórka kokosowe , mąkę , pokruszone biszkopty , proszek do pieczenia razem wymieszać , dodać do ubitych jaj ,dokładnie połączyć
Przygotować blachę o wymiarach 24/35 cm , przelać ciasto , piec około 35 min. w temp. 175*C . Po upieczeniu wystudzić .
Z brzoskwiń odlać szklankę syropu , dodać mleko , połowę odlać i rozmieszać w niej obydwie mąki , dodać utarte z cukrem żółtka , dokładnie wymieszać .
Drugą połowę mleka zagotować ,gorące wlać cienkim strumykiem do żółtek , całość zagotować ciągle mieszają , wystudzić .
Masło spulchnić , dodać wystudzony budyń , dokładnie utrzeć . Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.
Na ciasto wyłożyć połowę masy na masę delicje nasączone w alkoholu , przykryć drugą połową masy , brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki ułożyć na masie , całość zalać tężejącą galaretką .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-pijak