ßßß
Biszkopt:8 białek3 żółtka1 szkl. cukru10 dkg orzechów włoskich mielonych10 dkg orzechów włoskich siekanych10 dkg wiórek kokosowych3 łyżki pokruszonych biszkoptów1 łyżka mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:puszka brzoskwiń1 szkl. mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szkl. cukru5 żółtek250g masłaDodatkowo:Ciastka delicjeokoło 1/2 szklanki wódki2 galaretki brzoskwinioweSposób przygotowaniaBiałka ubić na sztywno , ubijając stopniowo dodawać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , do ubitych białek dodać żółtkaOrzechy , wiórka kokosowe , mąkę , pokruszone biszkopty , proszek do pieczenia razem wymieszać , dodać do ubitych jaj ,dokładnie połączyćPrzygotować blachę o wymiarach 24/35 cm , przelać ciasto , piec około 35 min. w temp. 175*C . Po upieczeniu wystudzić .Z brzoskwiń odlać szklankę syropu , dodać mleko , połowę odlać i rozmieszać w niej obydwie mąki , dodać utarte z cukrem żółtka , dokładnie wymieszać .Drugą połowę mleka zagotować ,gorące wlać cienkim strumykiem do żółtek , całość zagotować ciągle mieszają , wystudzić .Masło spulchnić , dodać wystudzony budyń , dokładnie utrzeć . Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.Na ciasto wyłożyć połowę masy na masę delicje nasączone w alkoholu , przykryć drugą połową masy , brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki ułożyć na masie , całość zalać tężejącą galaretką .



Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab