Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta22marCiasto-PijakLoading...0 Komentarzy
Orzechowy biszkopt, delikatna masa o lekko
brzoskwiniowym smaku, delicje nasączone
alkoholem do tego
owoce i
galaretka jak dla mnie bardzo smaczne połączenie :)
Biszkopt:8
białek3
żółtka1 szkl.
cukru10 dkg
orzechów włoskich mielonych10 dkg
orzechów włoskich siekanych10 dkg wiórek
kokosowych3 łyżki pokruszonych
biszkoptów1 łyżka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:puszka
brzoskwiń1 szkl.
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szkl.
cukru5
żółtek250g
masłaDodatkowo:
Ciastka delicjeokoło 1/2 szklanki
wódki2
galaretki brzoskwinioweSposób przygotowania
Białka ubić na sztywno , ubijając stopniowo dodawać
cukier , ubijać do rozpuszczenia się
cukru , do ubitych
białek dodać
żółtkaOrzechy ,
wiórka kokosowe ,
mąkę , pokruszone
biszkopty ,
proszek do pieczenia razem wymieszać , dodać do ubitych jaj ,dokładnie połączyćPrzygotować blachę o wymiarach 24/35 cm , przelać ciasto , piec około 35 min. w temp. 175*C . Po upieczeniu wystudzić .Z
brzoskwiń odlać szklankę
syropu , dodać
mleko , połowę odlać i rozmieszać w niej obydwie
mąki , dodać utarte z
cukrem żółtka , dokładnie wymieszać .Drugą połowę
mleka zagotować ,gorące wlać cienkim strumykiem do
żółtek , całość zagotować ciągle mieszają , wystudzić .
Masło spulchnić , dodać wystudzony
budyń , dokładnie utrzeć .
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.Na ciasto wyłożyć połowę masy na masę delicje nasączone w
alkoholu , przykryć drugą połową masy ,
brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki ułożyć na
masie , całość zalać tężejącą
galaretką .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab