Wykonanie
W sam raz dla osób lubiących połączenie
orzechów,
kokosu i
brzoskwiń. Pyszna brzoskwiniowa masa uzupełnia całość.
Składniki :
Biszkopt orzechowy :10
jajek30 dag mielonych
orzechów włoskich10 łyżek
cukru kryształu10 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt kokosowy :6
białek1/2 szklanki
cukru kryształu15 dag
kokosu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem :1 puszka
brzoskwiń250 g miękkiego
masła6
żółtek1/2 opakowania budyniu
śmietankowego1 łyżka
mąki pszennejOpis wykonania :
Biszkopt orzechowy :
Białka ubijamy na sztywna piane , dodajemy
cukier i
żółtka . dokładnie wyrabiamy.
Mąkę mieszamy z
orzechami i
proszkiem do pieczenia , dodajemy do ciasta wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno , wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C ok. 40 minut.Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Biszkopt kokosowy :
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier, miksujemy ,aż masa będzie błyszczeć. Wsypujemy
kokos delikatnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy do masy delikatnie wymieszać. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 c ok. 30 minut.Masa :Odlewamy
sok z brzoskwiń powinna wyjść szklanka jeżeli nie uzupełniamy. 2/3 szklanki soku gotujemy, w reszcie rozrabiamy
budyń wraz z
mąką , gotujemy
budyń. Studzimy.
Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy.
Żółtka rozrabiamy z
cukrem mikserem , następnie masę ubijamy aż będzie puszysta i gęsta nad kąpielą
wodną by ogrzała masę (
woda nie może dotykać miski z
żółtkami). Odstawiamy do ostudzenia.Masę
żółtkową miksujemy z
masłem, następnie dodajemy po łyżce budyniu.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy dokładnie mieszamy.Całość :Placek
orzechowy, połowa masy, placek
kokosowy ,reszta masy i drugi placek
orzechowy. Dekorujemy polewą i pokrojonymi
orzechami.
Źródło : Książka Siostry Anastazji