Wykonanie

Pyszne przekładane ciasto dla tych, którzy lubią słodkie,
maślano-
mleczne masy ,a której w tym cieście jest dość sporo.

Ciasto powstało na prośbę mojej córki, która dostała ten przepis od koleżanki........itdA skoro miało to być pyszne ciacho zdecydowałam się upiec je właśnie na Święta/obok tradycyjnych wypieków musi być również coś nowego/Spotkałam się już wiele
razy z ciastami o nazwie "
krówka"i jak zdążyłam się zorientowaćjest ich bardzo dużo, a wersje przeróżne. Postanowiłam upiec je w takiej właśnie postaci.Trochę wątpilwości wzbudzło u mnie wykonanie masy II / łączenie gorącego budyniu z
masłem /,ale jak się okazało niepotrzebnie. Można i w taki sposób......Ciasto jest bardzo słodkie, delikatne, kremowe i pełne chrupiących
orzechów.....czyli jednym słowem : pyszne
tortowe ciacho .

Składniki:/ foremka 26-35 cm/
biszkopt :- 4
jajka- 160 g
cukru- 2 łyżki
soku z cytryny- 130 g
mąki pszennej / tortowa/- 1 łyżka
mąki kartoflanej- 2 łyżeczki
cukru z
wanilią- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia /można pominąć/I masa

- 500 ml
mleka- 1
budyń śmietankowy- 1/2 szklanki
cukru /w oryg.3/4/- 2
żółtka- 3 łyżki
maki pszennej- 225 g
masłaII masa- 500 ml
mleka- 1
budyń śmietankowy- 1 łyżka
mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru/w oryg.3/4/-225 g
masłaoraz- 1 puszka masy krówkowej- 4 paczki
herbatników typu
Petit Beurre- 150 -200 g
orzechów włoskichWykonanie:-Przygotować foremkę do pieczenia , wyłożyć natłuszczonym papierem.-
Białka oddzielić od
żółtek.-Ubić pianę z
białek dodając stopniowo
cukier i
cukier waniliowy.Ubijać do momentu , aż piana będzie puszysta i sztywna.-
Żółtka rozmieszać z
sokiem cytrynowym.-Stopniowo dodać
żółtka do piany i delikatnie mieszając dosypać
mąkę pszenną zmieszaną z
mąką kartoflaną.-Ciasto wylać do foremki.-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st.C , a następnie stopniowo zwiększyć temperaturę do 180 st.C.-Piec ok.20 min /zależy od piekarnika/ , aż wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.- I masa:
żółtka utrzeć z połową
cukru, dodać
budyń,
mąkę i 3/4 szklanki
mleka. Pozostałą część
mleka zagotować z resztą
cukru i mieszając połączyć z mieszanką budyniową. Masę starannie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzony krem budyniowy dodawać partiami do utartego
masła do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.- II masa:
budyń i
mąkę wymieszać w 3/4 szklanki
mleka. Pozostałą część
mleka zagotować z
cukrem. Do gotującego się
mleka wlać rozpuszczony
budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Budyń zdjąć z kuchenki i do gorącego dodać
masło . Masę ucierać do całkowitego rozpuszczenia się
masła.

Składanie ciasta:-
biszkopt- masa-
herbatniki- masa-
herbatniki- masa krówkowa- posiekane
orzechyDoskonały efekt uzyskamy zastepując zwykły
biszkopt orzechowym,a w wersji nieco uproszczonej
herbatnikami.
