ßßß
Pyszne przekładane ciasto dla tych, którzy lubią słodkie, maślano-mleczne masy ,a której w tym cieście jest dość sporo.
Ciasto powstało na prośbę mojej córki, która dostała ten przepis od koleżanki........itdA skoro miało to być pyszne ciacho zdecydowałam się upiec je właśnie na Święta/obok tradycyjnych wypieków musi być również coś nowego/Spotkałam się już wiele razy z ciastami o nazwie "krówka"i jak zdążyłam się zorientowaćjest ich bardzo dużo, a wersje przeróżne. Postanowiłam upiec je w takiej właśnie postaci.Trochę wątpilwości wzbudzło u mnie wykonanie masy II / łączenie gorącego budyniu z masłem /,ale jak się okazało niepotrzebnie. Można i w taki sposób......Ciasto jest bardzo słodkie, delikatne, kremowe i pełne chrupiących orzechów.....czyli jednym słowem : pyszne tortowe ciacho .
Składniki:/ foremka 26-35 cm/biszkopt :- 4 jajka- 160 g cukru- 2 łyżki soku z cytryny- 130 g mąki pszennej / tortowa/- 1 łyżka mąki kartoflanej- 2 łyżeczki cukru z wanilią- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/I masa
- 500 ml mleka- 1 budyń śmietankowy- 1/2 szklanki cukru /w oryg.3/4/- 2 żółtka- 3 łyżki maki pszennej- 225 g masłaII masa- 500 ml mleka- 1 budyń śmietankowy- 1 łyżka mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru/w oryg.3/4/-225 g masłaoraz- 1 puszka masy krówkowej- 4 paczki herbatników typu Petit Beurre- 150 -200 g orzechów włoskichWykonanie:-Przygotować foremkę do pieczenia , wyłożyć natłuszczonym papierem.-Białka oddzielić od żółtek.-Ubić pianę z białek dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Ubijać do momentu , aż piana będzie puszysta i sztywna.-Żółtka rozmieszać z sokiem cytrynowym.-Stopniowo dodać żółtka do piany i delikatnie mieszając dosypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką kartoflaną.-Ciasto wylać do foremki.-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st.C , a następnie stopniowo zwiększyć temperaturę do 180 st.C.-Piec ok.20 min /zależy od piekarnika/ , aż wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.- I masa: żółtka utrzeć z połową cukru, dodać budyń, mąkę i 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z resztą cukru i mieszając połączyć z mieszanką budyniową. Masę starannie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzony krem budyniowy dodawać partiami do utartego masła do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.- II masa: budyń i mąkę wymieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.Budyń zdjąć z kuchenki i do gorącego dodać masło . Masę ucierać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Składanie ciasta:- biszkopt- masa- herbatniki- masa- herbatniki- masa krówkowa- posiekane orzechyDoskonały efekt uzyskamy zastepując zwykły biszkopt orzechowym,a w wersji nieco uproszczonej herbatnikami.