Wykonanie
Orzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą
orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do
kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć
konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów
smakowych.

składniki na blachę 25 na 30 cmciasto2 szklanki
mąki pszennej3
jajka1 szklanka
cukru kryształu3 łyżki
miodu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekakrem2 opakowania budyniu
waniliowego z
cukrem600 ml
mleka100 g
masłamasa orzechowa300 g
orzechów włoskich100g
masła1/2 szklanki
cukru kryształu3 łyżki
mioduprzepisLekko podgrzane
mleko wlewamy do miski i łączymy z
miodem i
cukrem. Ciągle mieszając stopniowo wbijamy
jajka .Na stolnicę przesypujemy
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia, w kopczyku usypanym z
mąki robimy dołek i wlewamy masę
miodowo-jajeczną a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy na 15minut do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na 2 cienkie prostokąty, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.C około 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.Z 600 ml
mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, resztę
mleka zagotowujemy z
masłem, stopniowo wlewamy rozpuszczony
budyń i cały czas mieszamy.Gotowy
budyń odstawiamy z ognia.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.W garnku podgrzewamy
masło,
miód i
cukier, gdy
masło się rozpuści wsypujemy
orzechy, ciągle podgrzewając mieszamy tak aby
orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową.W blaszce układamy pierwszą warstwę ciasta a na niej rozsmarowujemy krem budyniowy, na budyniu kładziemy drugą warstwę ciasta lekko dociskamy a na wierzchu rozprowadzamy masę
orzechową.Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej smakuje po 2 dniach gdy zmięknie.