ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec + film

Orzechowiec + film

nazwa

Wykonanie

Orzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów smakowych.
składniki na blachę 25 na 30 cm
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
krem
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
600 ml mleka
100 g masła
masa orzechowa
300 g orzechów włoskich
100g masła
1/2 szklanki cukru kryształu
3 łyżki miodu
przepis
Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i łączymy z miodem i cukrem. Ciągle mieszając stopniowo wbijamy jajka .
Na stolnicę przesypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, w kopczyku usypanym z mąki robimy dołek i wlewamy masę miodowo-jajeczną a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy na 15minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na 2 cienkie prostokąty, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.C około 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Z 600 ml mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, resztę mleka zagotowujemy z masłem, stopniowo wlewamy rozpuszczony budyń i cały czas mieszamy.
Gotowy budyń odstawiamy z ognia.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzewamy masło, miód i cukier, gdy masło się rozpuści wsypujemy orzechy, ciągle podgrzewając mieszamy tak aby orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową.
W blaszce układamy pierwszą warstwę ciasta a na niej rozsmarowujemy krem budyniowy, na budyniu kładziemy drugą warstwę ciasta lekko dociskamy a na wierzchu rozprowadzamy masę orzechową.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej smakuje po 2 dniach gdy zmięknie.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2014/03/ciasto-orzechowiec-film.html