Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto z
orzechami. Jest to chyba wszystkim znany snikers.
Jadłam to ciasto już kilka
razy, w różnych wersjach, ale piekłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni, bo smakuje rewelacyjnie. Fakt jest słodkie, kaloryczne, ale pyszne i warte zrobienia i zjedzenia chociaż kawałka. Zmobilizowała mnie do pieczenia Bożenka i nasze wspólne pieczenie na fb . Przepis dostałam od mojej sąsiadki, która to ciasto piecze od dawna.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:Ciasto- 750 g
mąki pszennej- 150 g
masła- 1 szklanka
cukru- 3 łyżki
miodu- 3
jajka- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKarmel z
orzechami- 300 g
orzechów włoskich- pół kostki
masła- pół szklanki
cukru- 2 łyżki
miodudodatkowo 2/3 tabliczki
białej czekolady1 , 5 puszki kajmakuWykonanie:Ciasto - składniki razem połączyć w misce i wyrobić, przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części i rozwałkować podsypując lekko
mąką. Ważne jest aby
masło było zimne. Przełożyć na dwie duże blaszki od piekarnika wyłożone papierem zachowując odstęp pomiędzy plackami. Jedną blaszkę wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, trzeba obserwować ciasto pod koniec pieczenia, aby nam się ładnie zrumieniło. Ja musiałam piec 20 minut, ale każdy piekarnik jest inny.Kolejną blaszkę również wkładamy do piekarnika, na jednym blacie rozsmarowjemy karmel z
orzechami -
orzechy siekamy, w garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier i mieszamy, aż
cukier nam się rozpuści, następnie dodajemy
miód i
orzechy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Pieczemy tak samo jak poprzednie. Ja swoje placki przełożyłam masą kajmakową, możemy także przełożyć
dżemem i
budyniem. Na górę kładziemy placek z
kajmakiem orzechowym. Ja dodatkowo polałam wierzch ciasta rozpuszczoną w kąpieli
wodnej białą czekoladą.Smacznego :-)



Piekłam razem z:- Bożenką- Joasią- Izonią-
Magdą