ßßß Cookit - przepis na Ciasto snikers

Ciasto snikers

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto z orzechami. Jest to chyba wszystkim znany snikers. Jadłam to ciasto już kilka razy, w różnych wersjach, ale piekłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni, bo smakuje rewelacyjnie. Fakt jest słodkie, kaloryczne, ale pyszne i warte zrobienia i zjedzenia chociaż kawałka. Zmobilizowała mnie do pieczenia Bożenka i nasze wspólne pieczenie na fb . Przepis dostałam od mojej sąsiadki, która to ciasto piecze od dawna.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
Ciasto
- 750 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Karmel z orzechami
- 300 g orzechów włoskich
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
dodatkowo 2/3 tabliczki białej czekolady
1 , 5 puszki kajmaku
Wykonanie:
Ciasto - składniki razem połączyć w misce i wyrobić, przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części i rozwałkować podsypując lekko mąką. Ważne jest aby masło było zimne. Przełożyć na dwie duże blaszki od piekarnika wyłożone papierem zachowując odstęp pomiędzy plackami. Jedną blaszkę wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, trzeba obserwować ciasto pod koniec pieczenia, aby nam się ładnie zrumieniło. Ja musiałam piec 20 minut, ale każdy piekarnik jest inny.
Kolejną blaszkę również wkładamy do piekarnika, na jednym blacie rozsmarowjemy karmel z orzechami - orzechy siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier nam się rozpuści, następnie dodajemy miód i orzechy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Pieczemy tak samo jak poprzednie. Ja swoje placki przełożyłam masą kajmakową, możemy także przełożyć dżemem i budyniem. Na górę kładziemy placek z kajmakiem orzechowym. Ja dodatkowo polałam wierzch ciasta rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Smacznego :-)
Piekłam razem z:
- Bożenką
- Joasią
- Izonią
- Magdą
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/01/ciasto-snikers.html