ßßß Cookit - przepis na Snickers

Snickers

nazwa

Wykonanie

Przepisów na ciasta w sieci o tej nazwie co niemiara
Większość twórców nazywa tak po prostu wypieki, które choć w części konsystencją, wyglądem czy smakiem przypominają popularny baton. Mój snickers to improwizacja przepisu sąsiadki z przepisem z zeszytu mojej mamusi. Z racji tego, że jest bardzo słodkie, polecam do jako dodatek do kawy.
Składniki :
Ciasto :
60 dkg mąki pszennej
30 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
3 jajka
3 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
1 kostka masła
1 budyń (waniliowy lub śmietankowy)
mleko do ugotowania budyniu
3-3,5 łyżki cukru jeżeli budyń nie jest słodzony
Wierzch :
20-30 dkg orzechów włoskich
masa krówkowa (karmelowa, orzechowa, kakaowa – jaką chcecie lub jaką macie)
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu musimy połączyć ze sobą składniki, które podzielimy na dwie nierówne części. Po prostu spodnia warstwa będzie grubsza, a wierzchnia cieńsza. Piec będziemy oddzielnie.
Warstwa 1 :
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do mąki dodajmy kolejno margarynę, cukier puder, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy miód, sodę i proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Pieczemy aż się zezłoci.
Warstwa 2 :
20 dkg mąki
10 dkg margaryny
5 dkg cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Robimy to samo co z pierwszą warstwą, starając się ciasto rozwałkować na ten sam rozmiar co poprzednio. Mnie wyszły ciutkę różne, co nie przeszkadza w tym, aby je dociąć – w razie czego zróbcie to samo
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem :
Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż jest podana na opakowaniu. Przykładowo – ja użyłam dużego budyniu na 0.7 ml mleka, a ugotowałam go w 0,5. Gotujemy go oczywiście wg. instrukcji na opakowaniu – czyli z 0,5 ml zimnego mleka odlałam 1 szklankę, w której rozmieszałam proszek, a resztę zagotowałam z 3 łyżkami cukru. Jak mleko się zagotowało, dodałam resztę i pogotowałam jeszcze trochę razem.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Chłodny miksujemy razem z kostką masła – jeżeli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze trochę cukru (próbuj w trakcie
).
Krem gotowy.
Wierzch :
Z masą w zasadzie nie trzeba nic robić. Według mnie, jej konsystencja mogła by być trochę bardziej luźna, by łatwiej się ją rozprowadzało, dlatego wsadziłam ją na trochę do miseczki z wrzątkiem. Smak – kakaowa, bo taką akurat miałam w domu. Orzechy jak orzechy – nałupałam się ich trochę 😉
Faza końcowa :
Ciasto przekładamy kremem (mocno dociskamy by się skleiły), na wierzch wylewamy masę, do której przyklejamy grubą warstwę orzechów. Wstawiamy do lodówki owinięte folią aluminiową.
Gotowe
Źródło:http://bettycook.pl/2013/04/snickers