Wykonanie
Jakiś czas temu na kulinarnych blogachdużą popularnością cieszyły się ruskie
cannelloni,czyli gotowane
cannelloni faszerowane
serem i
ziemniakami.Pomyślałam, że rurki
makaronu mogą też z powodzeniem zastąpić naleśniki,a obsmażone będą smakować dokładnie jak krokiety.Ja przygotowałam takie danie z wykorzystaniem
mięsa rosołowego,
ricotty i mojego ulubionego
szpinaku,ale wykorzystać można także
pieczarki, duszone warzywa lub
kapustę z
grzybami.Dobrym dodatkiem do krokietów będzie tradycyjny barszczyk albo
jogurtowy sos czosnkowy.

Składniki:farsz150 - 200 g
mięsa rosołowego ( użyłam
mięsa z kurczaka )2 łyżki
sera ricotta1 opakowanie
szpinaku mrożonego drobnego ( 450 g )1 łyżka
masła1 mała
cebula1 ząbek
czosnkuponadto8-10 rurek
cannellonijajko i
bułka tarta do panierowania krokietów


Sposób wykonania:
Mięso rosołowe oddzielić od kości i zmielić lub zmiksować blenderem.
Szpinak rozmrozić.
Masło rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojona w drobną kostkę
cebulę. Gdy
cebula ładnie się zeszkli, dodać przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek. Chwilkę razem smażyć. Rozmrożony
szpinak odcisnąć z nadmiaru
wody i wrzucić na patelnię, lekko posolić. Całość dusić ok. 2 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać
mięso i
ser ricotta. Wszystko dobrze wymieszać. Doprawić
solą i
białym pieprzem.W dużym garnku zagotować osoloną
wodę. Rurki wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty ( mają tylko zmięknąć, być al'dente a nie dobrze ugotowane). Odcedzić i przelać zimną
wodą. Gdy nieco przestygną nadziewać farszem i smażyć na
oleju, obtoczone w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Usmażone krokiety przekroić na pół.Smacznego :)