ßßß Cookit - przepis na Krokiety z cannelloni

Krokiety z cannelloni

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu na kulinarnych blogach
dużą popularnością cieszyły się ruskie cannelloni,
czyli gotowane cannelloni faszerowane serem i ziemniakami.
Pomyślałam, że rurki makaronu mogą też z powodzeniem zastąpić naleśniki,
a obsmażone będą smakować dokładnie jak krokiety.
Ja przygotowałam takie danie z wykorzystaniem mięsa rosołowego,
ricotty i mojego ulubionego szpinaku,
ale wykorzystać można także pieczarki, duszone warzywa lub kapustę z grzybami.
Dobrym dodatkiem do krokietów będzie tradycyjny barszczyk albo jogurtowy sos czosnkowy.
Składniki:
farsz
150 - 200 g mięsa rosołowego ( użyłam mięsa z kurczaka )
2 łyżki sera ricotta
1 opakowanie szpinaku mrożonego drobnego ( 450 g )
1 łyżka masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ponadto
8-10 rurek cannelloni
jajko i bułka tarta do panierowania krokietów
Sposób wykonania:
Mięso rosołowe oddzielić od kości i zmielić lub zmiksować blenderem. Szpinak rozmrozić. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojona w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilkę razem smażyć. Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i wrzucić na patelnię, lekko posolić. Całość dusić ok. 2 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać mięso i ser ricotta. Wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Rurki wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty ( mają tylko zmięknąć, być al'dente a nie dobrze ugotowane). Odcedzić i przelać zimną wodą. Gdy nieco przestygną nadziewać farszem i smażyć na oleju, obtoczone w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażone krokiety przekroić na pół.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/11/Krokiety-z-cannelloni.html